Cure Salée ja tuikituntematon Aïrvuoristo

Cure Salée ja tuikituntematon Aïrvuoristo, 14.-28.9.2024

Länsiafrikkalainen Niger on tavattoman monimuotoinen maa, mitä tulee luontoon ja ihmisiin. Erilaisia kansoja asuu tämän hyvin harvaanasutun maan rajojen sisällä kymmenittäin ja kullakin on omia perinteisiä juhlia, seremonioita tai festivaaleja. Tämä matka on rakennettu tuaregien ja wodaabejen vuosittaisen kokoontumisen, Cure Saléen, ympärille, mutta käsittää laajasti lisäksi Nigerin pohjoisosien karunkaunista luontoa, Saharaa! Vierailemme nimittäin myös Aïrvuoristossa, jossa on useita 1800 metriin merenpinnasta yltäviä huippuja korkeimman vuoren yltäessä 1944 metriin. Vuorten lomassa on syviä laaksoja, joissa paikallinen tuaregiväestö harjoittaa maanviljelystä ja karjankasvatusta. Näillä seuduilla matkailijaa odottavat telttamajoituksen ohella mielenkiintoiset keidaskylät, Arakaon korkeat hiekkadyynit ja tietenkin jylhät vuorimaisemat ja vuorten ystävälliset asukkaat. Vuoristo on Unescon maailmanperintökohde ja tulemme saamaan sen kokonaan vain itsellemme!

Cure Salée tarkoittaa ”suolahoitoa”, mikä viittaa festivaalin tapahtumapaikkaan, Irazerin suolatasankoon Ingallin kylässä 120 kilometriä Agadezista länteen. Ingallista on kaivettu suolaa vuosisatojen ajan ja kamelikaravaanit ovat kuljettaneet sitä eri puolille läntistä Afrikkaa.

Festivaali kerää paikalle satoja tuaregeja ja wodaabeja, jotka tunnetaan myös nimellä bororot, ja kuuluvat edelleen fulanien kansaan, joka sattuu olemaan eräs maailman laajimmalle levinnyt kansa: heitä tavataan kaikkialla Mauritaniasta Sudaniin ulottuvalla alueella ja siis myös täällä Nigerissä. Monet wodaabeista viettävät paimentolaiselämää, niin myös Cure Saléehen osallistuvat wodaabet.

Cure Salée järjestetään perinteisesti juhlistamaan sadekauden päätöstä, siis syyskuun alkupuolella, kun eläinten ruokaa on riittävästi saatavilla samalla paikalla – eli Ingallissa! Pian juhlan jälkeen wodaabet aloittavat vuosittaisen vaelluksensa parempien laitumien perässä maiseman alkaessa kuivaa vähitellen kuivan kauden puskiessa päälle. Cure Salée kestää useita päiviä, minkä aikana tuaregit ja wodaabet tapaavat ystäviä, etsivät aviopuolisoita ja kosivat näitä. Lisäksi tapahtumaan kuuluvat olennaisena osana värikkäät vaatteet, koristellut kamelit ja niillä järjestetyt kilpailut sekä etenkin koristeelliset kasvomaalaukset ja miesten kauneuskilpailut, joissa koreasti pukeutuneet ja kasvonsa maalanneet nuoret miehet pyrkivät tanssahdellen tekemään vaikutuksen vastakkaiseen sukupuoleen. Hypnoottinen tanssi tunnetaan nimellä yaake ja voi kestää jopa läpi yön, sillä tanssitaitojen ohella kestävyys on tärkeä tekijä puolison valinnassa wodaabetyttöjen keskuudessa!

Erotuksena Gueréwoliin (myös nimellä Gerewol) eli parin-kolmen viikon sisällä järjestettävään samankaltaiseen seremoniaan, Cure Saléessa mukana ovat myös Saharan rankoissa olosuhteissa asuvat tuaregit, jotka esittelevät omaa kulttuuriaan wodaabejen ohella.

Päivä 1 – 14.9.2024

Saapuminen Niameyhin, pääkaupunkiin, joka on rauhallisimmasta päästä mitä tulee afrikkalaisiin pääkaupunkeihin. Niameyssa vierailemme saapumisajankohdastasi riippuen erilaisilla markkinoilla sekä Nigerin kansallismuseossa. Näemme myös Länsi-Afrikan suurimman joen Nigerin, joka halkoo Niameyta ja jonka mukaan koko maa on saanut nimensä. Jos lentosi saapuu siten, ettet ehdi tutustua Niameyhin lainkaan, on toinen mahdollisuus ennen poistumista maasta. Majoitumme kolmen tähden Hotel du Sahelissa, Hotel Terminusissa tai vastaavassa.

Päivä 2 – 15.9.2024

Aamupalan jälkeen lennämme Agadeziin, Saharan sydämeen, joka on muinainen karavaanikaupunki ja kauppareittien risteys. Tutustumme Unescon maailmanperintöluettelossa olevaan vanhaankaupunkiin ja sen upeaan saviarkkitehtuuriin. Vierailemme 1500-luvun suurmoskeijassa ja sen 27-metrisessä minareetissa, sulttaaninpalatsilla, saksalaisen tutkimusmatkailija Heinrich Barthin talossa ja monissa muissa mielenkiintoisissa nähtävyyksissä, kuten kamelimarkkinoilla. Majoitumme kolmen tähden Hotel Zagadossa, Hotel Telwassa tai vastaavassa.


Päivät 3–4 – 16.-17.9.2024

Tänään ajamme Ingalliin ja osallistumme värikkääseen ja intensiiviseen Cure Salée -festivaaliin tuaregien ja wodaabejen vieraanvaraisuudesta nauttien. Yövymme teltoissa Ingallissa.

Cure Saléen tarkka ajankohta päätetään heinä-elokuussa ja riippuu sateiden onnistumisesta. Jos sadekaudella on satanut hyvin, tapahtuu Cure Salée syyskuun puolivälissä. Jos sadekausi on ollut huono, järjestetään festivaali noin 22. syyskuuta. Tämän vuoksi vierailu festivaalilla saatetaan toteuttaa myös myöhemmässä kohdassa tätä kiertomatkaa.

Päivä 5 – 18.9.2024

Palaamme Agadeziin, josta aloitamme matkan maastoajoneuvoilla kohti Aïrvuoristoa. Autoon on pakattu teltat yöpymistä varten sekä ruokaa, juomaa ja muita tarpeita. Matka taitetaan yksityiskyydillä useamman auton saattueessa, sillä Nigerin valtio vaatii sotilashenkilöstöä turvaamaan kulkuamme kaiken varalta. Turvallisuuspalvelut sisältyvät matkan hintaan ja niiden tarpeellisuus riippuvat alueesta ja matkan ajankohdasta. Saattueesta ja sen aiheuttamasta hinnasta johtuen tämä matka toteutuu varmasti, kun osallistujia on vähintään kuusi.

Lähdemme ajamaan kohti Iferouanen kylää Aïrvuoriston pohjoislaitamilla.


Päivät 6–7 – 19.-20.9.2024

Tutustumme Iferouanen tuaregikylään, minkä jälkeen matkaamme Chirietin hiekkadyyneille, jotka myös nimellä Adrar Chiriet tunnetaan.


Päivä 8 – 21.9.2024

Tänään vierailemme Aïrvuoriston itäpuolella sijaitsevassa kalderassa, joka kuuluu ilmeisesti sammuneelle tulivuorelle. Kalderan sisään ja sen liepeille on muodostunut aikojen saatossa massiiviset Arakaon hiekkadyynit, jotka hakevat vertaistaan Saharassa.


Päivät 9–11 – 22.-24.9.2024

Matkaamme Arakaon hiekkadyyneiltä kohti Tchintouloustin pikkukylää, jossa asuu vain noin 70 asukasta. Kylän sijainti on upea: pohjoispuolella on Agueraguer-vuori (1730 m) ja eteläpuolella puolestaan Goundaï (1768 m). Kylästä jatkamme Assodéen, joka on vuoriston vanhin kaupunki, jo 1300-luvulla perustettu, mutta nykyisin lähinnä aavekaupunki. Arkeologisten löytöjen perusteella Assodé oli suurimmillaan 1500- ja 1600-luvuilla. Nykyisin jäljellä on mielenkiintoisia raunioita, kuten suuren moskeijan rauniot.

Jatkamme Aïrvuoriston keskiosissa sijaitsevaan Timian keidaskylään. Kylän liepeillä on yllättäen jopa pieni vesiputous ja siinä vettä vähintään sadekauden aikana ja välittömästi sen päätyttyä. Uimaan Timiassa silti pääsee, sillä vesiputous laskee vetensä gueltaan eli vesialtaaseen, jossa on vettä vuoden ympäri.


Päivä 1213 – 25.-26.9.2024

Matkaamme Timiasta Tafadekin kuuman lähteen kautta takaisin kohti Agadezia. Keskellä kuumaa autiomaata sijaitseva Tafadek on Nigerin ainoa kuuma lähde veden lämpötilan ollessa noin +50°C. Vedellä on todettu olevan terveysvaikutuksia ja sen uskotaan parantavan kaikkea osteoporoosista reumaan ja neurologisiin vaivoihin. Yövymme mahdollisesti vielä yhden yön aavikolla. Agadezissa jatkamme tutustumista tähän ikiaikaiseen karavaanikaupunkiin. Majoitumme Agadezissa kolmen tähden Hotel Zagadossa, Hotel Telwassa tai vastaavassa.


Päivä 14 – 27.9.2024

Matka Saharassa päättyy tänään ja kuljetamme sinut Agadezin lentoasemalle, josta lennämme takaisin Niameyhin. Lentoaikataulujen mahdollisesti muuttuessa, paluulento saattaa tapahtua myös jo päivänä 13. Tutustumme Niameyhin. Majoitumme kolmen tähden Hotel du Sahelissa, Hotel Terminusissa tai vastaavassa.


Päivä 15 – 28.9.2024

Kotimatka alkaa varhain aamuyöstä, jos matkustat Turkish Airlinesin lennolla.

Yleistä matkasta

Hinta: 3290€ (jos osallistujia on 9-10), 3790 € (jos osallistujia on 6-8). Hinnat sisältävät varausmaksun 370 € + toimistokulun 25 €.

Matkan hintaan sisältyy:

 • Kaikki majoitukset Niameyssa ja Agadezissa kahden hengen huoneissa noin kolmen tähden hotelleissa. 1 hengen huone lisämaksusta; 295€.
 • Kaikki kuljetukset (myös lennot Niamey-Agadez-Niamey)
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Suomenkielinen matkanjohtaja
 • Turvallisuuspalvelut niiden ollessa pakollisia. Noin 60% matkan hinnasta menee turvallisuuspalveluihin.
 • Ruokailut ja pullovesi
 • Viisumikutsu

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Kansainväliset lennot
 • Viisumi
 • Matkavakuutus
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat

Viisumi

Matkan hintaan ei sisälly Nigerin turistiviisumia, mutta sen saa Nigerin kunniakonsulaatista Suomesta (hinta noin 75 euroa, jos viisumi anotaan yli kuukautta ennen matkan alkua) tai lähimmästä suurlähetystöstä. Suomalaisia lähin suurlähetystö on Kööpenhaminassa. Passi oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan alkamisesta.

Muuta

Matkan erityisluonteen vuoksi noudatamme erityismatkaehtoja ja niihin sisältyviä peruutusehtoja (peruutusehdot A). Matkan minimiosallistujamäärä on 6 matkustajaa. Varaamme oikeuden tehdä muutoksia ohjelmaan, sillä tiedämme Cure Salée -festivaalin tarkan ajankohdan vasta hieman ennen matkaan lähtöä.

fi