Etiopia

Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on monella tavalla hyvin poikkeuksellinen afrikkalaisvaltio. Ensinnäkin sitä pidetään ihmiskunnan alkukotina syystä, että nykyihmisen ensimmäiset fossiilit ovat löytyneet juuri täältä. Toiseksi: maa omaksui kristinuskon valtionuskonnoksi toisena koko maailmassa. Kolmanneksi: mikään ulkovalta ei alistanut Etiopiaa siirtomaakseen lukuun ottamatta lyhyttä italialaismiehitystä toisen maailmansodan aikana. Luonnonoloiltaan Etiopia on käsittämättömän monimuotoinen ja kaunis maa – maa sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoamassa, minkä ansiosta maassa ovat eräät maanosan korkeimmista vuorista sekä toisaalta 125 metriä merenpinnan alapuolella sijaitseva kuuma ja karu Danakilin syvänkö. Myös maailman pisimmän joen, Niilin, sivuhaara Sininen-Niili saa alkunsa Etiopiasta.

Katso ehdotukset matkoista alapuolelta ja ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi tai tarvitset lisätietoa Etiopian matkoista.

Kamelimatkat järjestää matkoja Etiopiaan – oli aikeesi sitten kokea pelkästään vilkas pääkaupunki Addis Abeba, tutustua heimoihin maan eteläosassa, nähdä Lalibelan kiveenhakatut kirkot, piipahtaa Aksumissa, jossa väitetään säilytettävän liitonarkkia, vierailla Hararin vanhankaupungin sokkeloisilla kujilla tai vierailla Danakilin syvängöllä, joka on eräs maailman kuumimmista paikoista. Kaikki tämä onnistuu lentäen tai autolla. Osa myös polkupyörällä tai kamelilla, niin halutessasi!

Järjestämme sinulle tai ryhmällesi asiantuntevan oppaan, kuljetuspalvelut sekä varaamme haluamasi tason majoituksen.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi, tarvitset lisätietoa Etiopian matkoista tai jo tiedät, minne haluaisit Etiopiassa matkustaa. Tai kerro meille ajankohta ja anna meidän ehdottaa. Etiopian-matkaan on helppo yhdistää vierailu myös Somalimaassa, Puntmaassa, Djiboutissa ja Eritreassa. Ja kiitos hyvien lentoyhteyksien, myös vaikkapa Länsi-Afrikassa!

Itä-Afrikassa sijaitseva Etiopia on pinta-alaltaan (1 104 300 km²) valtava sisämaavaltio ja Suomi mahtuisi sen sisälle yli kolme kertaa. Väkeä tässä Afrikan sarven valtiossa on noin 110 miljoonaa ja maan pääkaupunki Addis Abeba sijaitsee korkealla maan keskiosassa. Etiopia on erikoinen poikkeus Afrikan kartalla, sillä se ei milloinkaan joutunut siirtomaavallan alistamaksi pois lukien lyhyttä italialaismiehitystä toisen maailmansodan aikana. Maan virallinen kieli on amhara, mutta englantia osataan kohtuullisesti ja vähintäänkin matkailun parissa työskentelevät osaavat sitä. Ihmiset saavat elantonsa maataloudesta ja esimerkiksi kahvi on kotoisin Etiopiasta. Matkailu on nouseva elinkeino, mutta suuriin massoihin ei täällä toistaiseksi törmää.

Ilmasto: Etiopia sijaitsee trooppisilla leveysasteilla, mutta sää vaihtelee suuresti alueittain ja etenkin pinnanmuotojen mukaan. Alavilla mailla ilmasto on samanlainen kuin aavikolla tai trooppisella savannilla vuoden keskilämpötilan ollessa yli 20 astetta. Ylängöillä vuoden keskilämpötila jää noin 15 asteeseen.

Etiopiassa on kolme vuodenaikaa: kuiva kausi on syyskuusta helmikuuhun, minkä jälkeen on nk. lyhyt sadekausi maaliskuusta huhtikuuhun. Toukokuu on kuuma ja kuiva kausi, minkä jälkeen koittaa kesäkuusta elokuuhun kestävä nk. pitkä sadekausi. Yleisesti kylmintä on joulu- ja tammikuussa.

Turvallisuus: Etiopian turvallisuustilanne on yleisesti hyvä, mutta paikalliset konfliktit estävät toisinaan matkustuksen tietyille alueille. Rajaseutuja tulee välttää. Saamme ajantasaisen turvallisuustilanteen selville nopeasti etiopialaisilta yhteistyökumppaneiltamme. Väkijoukoissa saattaa liikkua taskuvarkaita. Liikenne muodostaa suurimman riskitekijän.

Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset tarvitsevat viisumin Etiopiaan. Sen saa joko etukäteen anottuna e-visana tai visa on arrivalina Addis Abeban lentoasemalla. Hinta on 82 $. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta.

Valuutta: Etiopia käyttää valuuttanaan birriä (ETB). Mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.

Rokotukset ja malarianesto: Etiopia vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta, jos saavut maasta, jossa tautia esiintyy tai olet matkallasi Etiopiaan viettänyt yli 12 tuntia maassa, jossa esiintyy keltakuumetta. Keltakuumetta esiintyy koko maassa (pl. itäiset Afarin ja Somalin alueet). Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Etiopiassa (pl. Addis Abeba) esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa. Lisätietoa Etiopian rokotevaatimuksista ja -suosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Matkavakuutus: Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista.

fi