Atlantin rannalla, päiväntasaajan pohjoispuolella sijaitseva Kamerun on pinta-alaltaan (466 050 km²) jonkin verran Ruotsia suurempi. Väkeä tässä keskisen Afrikan valtiossa on noin 27 miljoonaa ja maan pääkaupunki Yaoundé sijaitsee maan eteläosassa. Suurin kaupunki on kuitenkin viiden miljoonan asukkaan Douala Atlantin rannalla. Maa on itsenäistynyt Ranskan vallan alta vuonna 1960 ja vuonna 1961 maahan liittyi myös Brittiläisen Kamerunin eteläinen osa, jossa puhutaan edelleenkin valtakielenä englantia. Siirtomaa-ajan peruina viralliset kielet ovat ranska ja englanti. Englantia osataan ranskankielisellä alueella vaihtelevasti. Öljyrikkaan Kamerunin vientituloista yli 40 prosenttia tuo öljy. Suurin osa kansasta saa elantonsa maanviljelyksestä, mutta myös metsä- ja kaivosteollisuus (bauksiitti, kulta, rauta jne.) työllistävät kasvavassa määrin. Matkailu on vähäistä maan rannikkoalueen ja Kamerunvuoren ulkopuolella.
Ilmasto: Kamerun sijaitsee kokonaisuudessaan tropiikissa, mikä tarkoittaa korkeita lämpötiloja vuoden ympäri. Lämpötilat pysyttelevät melko tasaisina läpi vuoden ja keskilämpötila on +20–30 °C. Korkeilla paikoilla lämpötilat ovat alempia. Kamerun on pitkä maa, jonka pohjoisosat ovat jo lähes Saharassa. Pohjoisessa kuuma ja kuiva Saharan ilmamassa vaikuttaa säätiloihin, kun taas Atlantilta tuleva kostea ja lämmin ilmamassa luo eteläosaan tyypillisen päiväntasaajan seudun ilmaston.
Etelässä, rannikon läheisyydessä, sadekausi kestää huhtikuusta marraskuulle. ”Kuiva kausi” puolestaan kestää joulukuulta maaliskuulle, mutta myös tällöin saatetaan saada sateita. Etelässä vuoden keskimääräinen sademäärä on noin 2500 mm. Toisaalta alueella, Kamerunvuoden juurella sijaitsevassa Debundschassa sataa vuodessa yli 10 000 mm, mikä tekee siitä joidenkin lähteiden mukaan Afrikan märimmän paikan. Maan keskiylängöllä sataa vähemmän ja siellä on havaittavissa neljä vuoden aikaa: ”pieni sadekausi” toukokuulta kesäkuulle, ”lyhyt kuivakausi” heinäkuulta lokakuulle, ”suuri sadekausi” lokakuulta marraskuulle ja ”pitkä kuivakausi” joulukuulta toukokuulle. Maan keskiosissa vuoden keskimääräinen sademäärä on 1500 mm. Kamerunin pohjoisosassa on vain kaksi vuodenaikaa; lokakuulta toukokuulle on kuivaa aikaa, kun taas muuna aikana sataa, mutta keskimäärin vain 750 mm koko sadekauden aikana.
Turvallisuus: Kamerunin turvallisuustilanne on yleisesti hyvä, mutta väkijoukoissa liikkuu taskuvarkaita. Liikenne ja kuumuus muodostavat suurimmat riskitekijät. Englanninkieliselle separatistialueelle ei suositella matkustamista, eikä myöskään maan pohjoisosaan lähelle Nigerian rajaa ja Tšadjärveä.
Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset tarvitsevat viisumin Kameruniin. Maassa on käytössä e-viisumi, joka anotaan netissä etukäteen. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta.
Valuutta: Kamerun käyttää valuuttanaan Keski-Afrikan CFA-frangia (XOF), joka on sidottu euroon. Yhdellä eurolla saa noin 656 frangia. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, vaan mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.
Rokotukset ja malarianesto: Kamerun vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta. Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Koko Kamerunissa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa. Myös suojautuminen hyttysiltä päiväaikaan on suositeltavaa denguekuumeriskin vuoksi. Lisätietoa Kamerunin rokotevaatimuksista ja -suosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.
Matkavakuutus: Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista.