Kierros jorubakansan mailla

Kierros jorubakansan mailla

Nigeria on pinta-alaltaan valtava maa, mutta valtava on maan väestökin: maassa on Afrikan suurin väestö, huimat 223 miljoonaa asukasta, jotka jakautuvat lukemattomiin kansoihin. Kullakin kansalla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Kansoista suurin ja merkittävin ovat jorubat, 49-miljoonainen ihmisjoukko, joka näkyy ja kuuluu kaikkialla. Lähde kanssamme raapaisemaan jorubakansan kulttuuria ja asuinseutuja, kun matkaamme Lagosista jorubojen sydänmaille Abeokutaan, Osogboon ja Ifeen. Näemme myös kaunista luontoa Idanren kukkuloilla.

Jos osallistut matkalle elokuun puolivälin tienoilla, sisältyy matkaan osallistuminen vuosittaiselle Osun-festivaalille.

Päivä 1

Saapuminen Lagosiin, Nigerian suurimpaan kaupunkiin. Noudamme sinut lentoasemalta ja kuljetamme hotelliin. Riippuen saapumisajastasi, voimme jo tänään vierailla Makokon ”kelluvassa slummissa” , jota on myös ”Afrikan Venetsiaksi” kutsuttu, sillä se on rakennettu osittain paalujen varaan keskelle laguunia ja slummissa kuljetaan pääosin veneillä. Majoittuminen 3-4 tähden hotellissa. Kaikki matkamme hotellit ovat turvallisia.

Päivä 2

Lagos on maailman neljänneksi suurin ja koko Afrikan suurin kaupunki, valtava 26 miljoonan asukkaan megalopolis! Kaupunki on muodostunut Guineanlahden rantaan laguunien ja saarten ääreen – hallitsemattomasti, minkä johdosta kaupunki menetti aikoinaan pääkaupungin asemansa Abujalle. Koostaan johtuen paikasta toiseen liikkuminen ei ole aina kovin joutuisaa, joten päivän vierailukohteiden järjestys riippuu liikennetilanteesta.

Jos vierailu Makokon slummissa ei ollut mahdollista saapumispäivänä, vierailemme siellä tänään. Lisäksi meidän on tarkoitus nähdä palanen erilaista Lagosia – 78 hehtaarin laajuinen Lekkin luonnonsuojelualue, jossa näemme kosteikkoa, savannia, krokotiilejä ja etenkin apinoita. Käymme myös Nike Art Galleryssa sekä Kalakuta Republic -nimeä kantavassa museossa, joka tunnetaan afrobeat-legenda Fela Kutin (1938–1997) kotitalona. Museon pihamaalla näemme myös Fela Kutin haudan. Vierailemme päivän aikana lisäksi eräillä tärkeimmistä markkinoista, Balogun Marketilla. Varaamme mahdollisuuden vierailla Balogunissa myös vasta seuraavana aamuna. Majoittuminen 3-4 tähden hotellissa Lagosissa.

Päivä 3

Mikäli emme edellispäivänä ehtineet vierailla Balogunin markkinoilla, käymme siellä aamulla ensimmäisenä.

Ajamme reilun kahden tunnin matkan Ogunin osavaltion pääkaupunkiin Abeokutaan, vuodet 1999-2007 Nigeriaa johtaneen presidentti Obasanjon kotikaupunkiin, jossa vierailemme presidentillisessä kirjastossa, jonka tehtävänä on ”syventää demokratiaa”. Idean entinen presidentti sai Yhdysvalloista. Opimme kirjastossa niin Nigerian historiasta kuin presidentti Obasanjonkin elämästä. Abeokutassa vierailemme myös Olumo Rockilla, joka on korkea kivenmurikka. Se toimi 1800-luvulla linnoituksena heimojen välissä sodissa, ja sen kerrotaan symboloivan vahvuutta. Majoittuminen Abeokutassa 3-4 tähden hotellissa.

Päivä 4

Kulttuurinen anti on tänäänkin kohdillaan, kun ajamme noin neljän tunnin matkan Osogbon kaupunkiin, missä vierailemme Osunjoen varrella sijaitsevassa Osun-Osogbon pyhässä lehdossa. Lehto on osa ikimetsää, jota ei Nigeriassa ole enää paljoa jäljellä. Lehdossa asuu jorubaheimon hedelmällisyyden jumala Osun. Lehdossa näemme lukuisia Osunille ja muille jorubajumalille omistettuja pyhäköitä, alttareita, veistoksia ja muita taideteoksia. Lisäksi pääsemme tapaamaan jorubauskonnon pappeja ja papittaria, jotka toimivat välittäjinä jumalten ja elävien ihmisten välillä. Papit ja papittaret pystyvät parantamaan sairauksia ja auttamaan lapsettomuudesta kärsivää naista sekä ennustamaan tulevaisuuden. Vuonna 2009 edesmennyt ja Nigeriassa vuosikymmeniä asunut itävaltalaisnainen Susanne Wenger oli eräs jorubauskonnon papittarista ja vierailemme hänen talollaan.

Pyhä lehto on merkittävä osa jorubaheimon identiteettiä. Jorubat ovat 49 miljoonan väestöllään Nigerian suurin etninen ryhmä. Lehdossa järjestetään vuosittain elokuussa tuhansia ihmisiä kokoava festivaali, mihin osallistumme, jos päätät matkustaa elokuun puolivälin tienoilla. Majoittuminen 3-4 tähden hotellissa Osogbossa.

Päivä 5

Tänään ajamme 2,5 tunnin matkan Ife-nimiseen kaupunkiin, missä asuu puoli miljoonaa ihmistä. Kaupungilla on merkittävä asema jorubakansan historiassa, sillä legendan mukaan noin 1300-luvulla nainen nimeltä Moremi Ajasoro pelasti kaupungin igbokansan hyökkäykseltä. Käymme kansallissankari Moremi Ajasoron patsaalla, joka on 12,8-metrisenä Nigerian korkein. Piipahdamme mahdollisuuksien mukaan myös Ifen perinteisen kuninkaan palatsilla.

Ifestä ajamme 2,5 tunnin matkan Idanren kukkuloille Ondon osavaltioon, joka on eräs Nigerian kauneimmista maisemista ja odottaa pääsyään Unescon maailmanperintöluetteloon kulttuuriarvojensa ansiosta – täällä on useita pyhäköitä, hautakumpuja ja owan eli täkäläisen kuninkaan palatsi. Päivän päätteeksi ajamme vielä Ekitin osavaltion puolelle Ado Ekitiin. Majoittuminen 3-4 tähden hotellissa.

Päivä 6

Aamulla ajamme Ikogosin kuumille lähteille. Täällä näemme kaksi lähdettä, joista toinen on itse asiassa viileä ja toinen noin 70-asteinen. Kun lähteiden vedet yhtyvät, on lämpötila noin 37 astetta. Lähteiltä palaamme noin 4,5 tunnin matkan takaisin Lagosiin, missä voimme viedä sinut joko lentoasemalle tai hotelliin.

Yleistä matkasta

Hinta: tiedustele meiltä

Matkan hintaan sisältyy:

 • Kaikki majoitukset
 • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Pullovesi
 • Viisumikutsu, jos asiakas tahtoo hankkia viisumin suurlähetystöstä. Suosittelemme kuitenkin visa on arrival -palveluamme, jossa vältyt passin ja lomakkeiden lähettämiseltä ulkomaille. Järjestämme sinulle viisumin lentoasemalle ilman komissiota. Maksat meille vain viisumin hinnan ja viranomaisten vaatimat kulut etukäteen. Viisumin hinta vaihtelee kansalaisuuksittain.

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Ruokailut
 • Lennot Nigeriaan ja takaisin
 • Viisumi
 • Matkavakuutus
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat
fi