Mali on pinta-alaltaan (1 241 238 km²) eräs maailman suurimmista maista ja nielaisee helposti sisäänsä Pohjoismaista jokaisen – samoin tekevät samankokoiset Niger ja Tšad. Väkeä on silti vain noin 22 miljoonaa. Malin pääkaupunki on lännessä sijaitseva Bamako. Maa on itsenäistynyt Ranskan vallan alta vuonna 1960 ja siirtomaa-ajan peruina ranskaa puhutaan yleisesti. Englantia osataan huonosti. Ihmiset saavat elantonsa lähes täysin maataloudesta. Matkailu on liki olematonta.
Ilmasto: Suuresta koosta johtuen Maliin mahtuu erilaisia ilmastoja, mutta yleisesti ottaen sää on kuuma ja kuiva läpi vuoden. Sadekausi kestää kesäkuusta lokakuulle ja elokuu on sateisin kuukausi. Etelässä sataa enemmän, kun taas pohjoinen saa vain satunnaisia sateita. Kuiva kausi kestää marraskuulta kesäkuulle. Lämpötilat pyörivät marraskuulta tammikuulle noin 25 asteessa, kun taas marraskuulta kesäkuulle puhaltava kuiva ja kuuma harmattan-tuuli nostattaa päivälämpötilan jopa yli 40 asteeseen.
Turvallisuus: Bamako on turvallisesti vierailtavissa milloin tahansa, mutta muu osa maasta on valitettavasti ajoittain epävakaa ja paikoin jopa hengenvaarallinen. Turvallisuustilanne vaihtelee jopa päivästä tai viikosta toiseen, minkä vuoksi Maliin matkaa suunnittelevan tulee varautua suunnitelman muutoksiin. Yleisesti ottaen Mauritanian, Algerian, Nigerin ja Burkina Fason rajaseutuja tulee välttää, samoin Malin pohjoisosaa. Suosittelemme Malissa vierailua vain luotettavan oppaan kanssa – jollaisen saat meiltä.
Viisumi: Joitain afrikkalaisia kansallisuuksia lukuun ottamatta viisumi vaaditaan kaikilta, myös suomalaisilta. Sen myöntää Malin suurlähetystö Berliinissä, mutta mikäli aiot yhdistää matkaasi myös vierailun jossain toisessa Länsi-Afrikan maassa, viisumin saa nopeammin ja pienemmällä vaivalla myös jostain Malin naapurimaasta. Huomioithan, että viisumikäytännöt ja niiden hinnat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.
Valuutta: Mali käyttää valuuttanaan Länsi-Afrikan CFA-frangia (XOF), joka on sidottu euroon. Yhdellä eurolla saa noin 656 frangia. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, vaan mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.
Rokotukset ja malarianesto: Mali vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta. Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Malissa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa. Lisätietoa Malin rokotevaatimuksista ja -suosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.
Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista sekä varmistamaan, että se on voimassa Malissa.