Nigerin kaukaiset keitaat ja Aïrvuoristo
Länsiafrikkalainen Niger on isoksi osaksi Saharan autiomaata, joten onkin pelkästään luonnollista painua Saharaan, kun Nigeriin kerran matkustaa. Näillä seuduilla matkailijaa odottavat telttamajoituksen ohella kuvankauniit keitaat, rauniolinnoitukset, korkeat hiekkadyynit ja jyhkeä Aïrvuoristo.
Nigerin Sahara ja sen kaukaiset keitaat Fachi ja Bilma olivat vielä vajaa 20 vuotta sitten suosittuja matkakohteita, mutta sittemmin alkanut ja jo aikapäiviä sitten loppunut tuaregien kapinointi karkotti kaikki matkailijat näiltä seuduilta. Nykyään täällä odotetaan matkailijoiden paluuta.
Tämä matkaehdotus alkaa ja päättyy Nigerin Saharan suurimpaan kaupunkiin, historialliseen Agadeziin, jonne matkallelähtijä joko saapuu lentäen pääkaupungista Niameysta tai oppaamme noutaa sinut lisämaksusta autolla.
Päivä 1
Saapuminen Agadeziin, joka on muinainen karavaanikaupunki ja kauppareittien risteys. Tutustumme Unescon maailmanperintöluettelossa olevaan vanhaankaupunkiin ja sen upeaan saviarkkitehtuuriin. Vierailemme 1500-luvun suurmoskeijassa ja sen 27-metrisessä minareetissa, sulttaaninpalatsilla, saksalaisen tutkimusmatkailija Heinrich Barthin talossa ja monissa muissa mielenkiintoisissa nähtävyyksissä, kuten kamelimarkkinoilla.
Päivät 2–3
Maastoajoneuvot on nyt pakattu pitkää erämaaretkeä varten. Mukana on teltat, ruokaa, juomaa ja muu tarpeisto. Matka taitetaan yksityiskyydillä useamman auton saattueessa, sillä Nigerin valtio vaatii sotilashenkilöstöä turvaamaan kulkuamme kaiken varalta. Turvallisuuspalvelut sisältyvät matkan hintaan ja niiden tarpeellisuus riippuvat alueesta ja matkan ajankohdasta. Saattueesta ja sen aiheuttamasta hinnasta johtuen tämä matka soveltuu parhaiten, kun osallistujia on vähintään kuusi.
Lähdemme Agadezista kohti itää ja Arbre du Ténéréä eli Ténérén puuta, joka nykyisin on pelkkä monumentti muistuttamassa muinaisesta kierreakaasiasta. Se eli vuosikymmeniä yksinään eristyksissä ja muistutti ajasta, jolloin Sahara ei vielä ollut näin kuiva paikka. Tietenkin vuonna 1973 libyalainen rekka törmäsi puuhun, mitä voinee pitää jonkinlaisena saavutuksena keskellä puutonta erämaata. Nykyisin puunrunko on esillä Niameyssa Nigerin kansallismuseossa.
Arbre du Ténéré -monumentilta jatkamme kohti Fachin keidaskylää, jossa asuu joitain satoja asukkaita. Keidas pitää kylän hengissä ja mahdollistaa esimerkiksi taatelien kasvatuksen.
Päivät 4–5
Vierailemme Fachin kylässä, minkä jälkeen jatkamme vielä 150 kilometriä itään Bilman keidaskylään. Se on myös keitaastaan elävä kylä, jossa asukkaat kasvattavat vihanneksia. Bilma on kuitenkin tunnettu suolakaivoksistaan ja siitä, että täältä edelleen lähtee suolakaravaaneja. Vierailemmekin suolakaivoksella.
Päivät 6–7
Ajamme Bilmasta kohti pohjoista ja Djadon rauniokaupunkia. Djadon rauniokaupunki on oikeastaan sokkeloinen linnoitus korkean kukkulan laella. Vastaavia linnoituksia on seudulla muitakin. Djadon seutu ei ole kokonaan autioitunut, vaan asukkaita on edelleen joitain satoja. Vierailemme myös läheisessä Chirfan kylässä.
Päivät 8–10
Djadosta ja Chirfasta käännymme takaisin kohti Agadezia, mutta paluumatka on pitkä ja kulkee aluksi Arakaon korkeille dyyneille aivan Aïrvuoriston kupeeseen. Kierrämme vuoria ja päädymme lopulta Chirietin kautta Iferouanen tuaregikylään Aïrvuoriston pohjoisosissa.
Päivä 11
Tutustumme Iferouaneen, joka elää puutarhaviljelystä ja toisaalta karjanhoidosta. Kylän nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi siirtomaa-aikaisen ranskalaisen linnakkeen rauniot.
Päivät 12–13
Matkaamme Iferouanesta Timiaan, kylään joka sijaitsee Aïrvuoriston sydämessä. Kylän liepeillä on yllättäen jopa vesiputous ja siinä vettä vähintään sadekauden aikana ja välittömästi sen päätyttyä. Uimaan Timiassa silti pääsee, sillä vesiputous laskee vetensä gueltaan eli vesialtaaseen, jossa on vettä vuoden ympäri.
Päivä 14
Palaamme takaisin Agadeziin.