Benin ja Togo – kaksi naapurusta Guineanlahden rannalla. Monesti nämä kaksi rauhallista ranskankielistä valtiota niputetaan yhteen ja niissä vieraillaan samalla matkalla. Etäisyydet kun ovat mukavan lyhyitä ja tietkin melko hyvässä kunnossa. Maat ovat muutenkin kovin samanlaisia niin luonnon kuin kulttuurinsa puolesta. Kummassakin maassa harjoitetaan vodunia eli voodoota, kummassakin maassa on pitkiä hiekkarantoja ja trooppista luontoa. Niin Benin kuin Togokin soveltuu ehdottomasti vierailtavaksi erikseenkin, mutta me olemme ne tässä niputtaneet samaan kiertomatkaan. Matkaa voi kustomoida niin halutessaan, vaikkapa alkamaan ja päättymään Loméen!
Kanssamme koet maat asiantuntevan ja luotettavan oppaan kanssa yksityiskyydillä. Turvallisesti, tietenkin.
Päivä 1
Saapuminen Cotonouhun, Beninin suurimpaan kaupunkiin. Tulemme lentoasemalle vastaan ja kuljetamme hotellille. Majoittuminen Cotonoussa.
Päivä 2
Beninin liike-elämän keskus Cotonou on noin 700 000 beniniläisen kotikaupunki. Joskin metropolialueella asuu jopa noin kaksi miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki Cotonou ei silti ole, vaan sellaisena toimii vähän matkaa itään sijaitseva pienempi Porto-Novo.
Tutustumme Cotonouhun aamuisella kaupunkikierroksella, jonka aikana näemme erilaisia monumenttejä, punavalkoisen katolilaisen katedraalin sekä Dantokpan torin, jota kutsutaan Länsi-Afrikan suurimmaksi ulkoilmatoriksi.
Kaupunkikierroksen jälkeen ajamme noin 40 minuutin matkan Abomey-Calavin pikkukaupunkiin Cotonoun pohjoispuolelle. Astumme kaupungin venesatamassa pirogue-nimellä tunnettuun puuveneeseen, joka kuljettaa meidät keskellä järveä sijaitsevaan Ganvién kylään. Ganvié on rakennettu paalujen varaan ja kylässä kuljetaan veneillä. Alun perin ihmiset muuttivat keskelle järveä noin 400 vuotta sitten pakoillakseen orjakauppiaita, jotka eivät uskaltautuneet järvelle. Majoittuminen Cotonoussa.
Päivä 3
Aamupalan jälkeen ajamme noin 2,5 tunnin matkan Abomeyn kaupunkiin. Abomey toimi Dahomeyn kuningaskunnan pääkaupunkina. Dahomey oli eräs läntisen Afrikan voimakkaimmista kuningaskunnista ja käsitti nykyisen Beninin eteläosan. Dahomeyn johdossa ehti olla vuosina 1625–1900 kaikkiaan 12 kuningasta. Sitten Ranska alisti Dahomeyn kuningaskunnan ja riisui kuninkaalta poliittisen vallan. Tutustumme Abomeyn moniin kuninkaanlinnoihin, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Tutustumme myös historialliseen museoon. Majoitumme Abomeyssa.
Päivä 4
Lähdemme varhain aamulla matkalle kohti Pohjois-Beninissä sijaitsevaa Djougoun kaupunkia. Matka-aika on noin viisi tuntia. Djougou on toiminut merkittävänä suola- ja kolapähkinäkaupan keskuksena, minkä lisäksi kaupungista on muodostunut lukemattomien heimojen, kuten sombien, fulanien, dendien ja gourmantchéjen sulatusuuni. Yritämme tavata paikallisen kuninkaan saavuttuamme kaupunkiin. Majoittuminen Djougoussa.
Päivä 5
Matkaamme noin 40 minuutin matkan pikkuiseen Tanéka Kokon kylään, joka on kokoelma kauniita pyöreitä savesta tehtyjä asuinrakennuksia. Tapaamme kylän hengellisen johtajan, joka on samalla myös paikallisen vodun-uskonnon pappi. Herra ei johtajaksi kruunaamisensa jälkeen käytä vaatteita ennen kuin vasta kuollessaan.
Tanéka Kokosta ajamme vielä tunnin verran Natitingouun, jossa vierailemme kaupungin museossa sekä torilla. Majoitumme Natitingoussa.
Päivä 6
Benin on pääosin tasainen maa, mutta täällä pohjoisosassa kulkee matala vuorijono, Atakoravuoret, joiden korkein huippu yltää 658 metriin merenpinnasta. Ajamme reilun tunnin verran kohti vuorten lomassa sijaitsevia pieniä kyliä, kuten Boukoumbéa ja Koutagouta, jotka elävät maanviljelyksestä. Koutagoun kylä on tunnettu Somba Tata -nimellä tunnetuista keskiaikaista linnoitusta muistuttavista kaksikerroksisista savirakennelmistaan. Tutustumme kylään ja sen kyläläisiin, jotka kuuluvat sombaheimoon. Majoitumme Boukoumbéssa.
Päivä 7
Ylitämme rajan naapurimaahan Togoon Nadoban rajanylityspaikan kautta ja matkaamme Batammaribojen maahan. Betammaribat ovat samaa sombaheimoa ja heidän rakennuksensa ovat samankaltaisia kaksi- tai useampikerroksisia savirakennelmia, jotka on rakennettu puolutusasiat edellä. Rakennukset tunnetaan nimellä ”tamberma”. Tutustumme niiden rakentamiseen ja tapaamme paikallisia. Heidän suostumuksellaan saatamme päästä myös sisään muutamaan paikalliseen kotiin. Majoitumme Karassa.
Päivä 8
Ajamme noin neljän tunnin matkan kukkulan laella sijaitsevaan Atakpamén kaupunkiin, joka on Togon kaakaon- ja kahvintuotannon keskuksia ja samalla maan viidenneksi suurin kaupunki. Kaupungin historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin jorubat ja ewet saapuivat asuttamaan aluetta. Myöhemmin kaupunki toimi turvapaikkana Dahomeyn kuningaskunnan toteuttamilta hyökkäyksiltä. Majoitumme Atakpaméen.
Päivä 9
Tänään taitamme noin kahden tunnin matkan kohti lounasta ja lähellä Ghanan rajaa sijaitsevaa kaunista Kpalimén kaupunkia. Kaupunki tunnetaan puunkaiverrusperinteestää, minkä lisäksi myös keramiikka ja kudontatyöt kukoistavat. Seudulla runsaasti matkailijaa kiinnostavaa nähtävää kaakao- ja kahviviljelmistä, vesiputouksiin, laaksoihin ja onpa lähellä myös Togon korkein vuori, Mont Agou, jonka huippu on reilussa 900 metrissä merenpinnasta. Voimme esimerkiksi kävellä lyhyen matkan halki metsän Womén vesiputoukselle ja pulahtaa sen vilvoittavaan veteen. Majoitumme Kpaliméssa.
Päivä 10
Päivä alkaa vaelluksella Mont Agoulle. Urakka ei ole kovin vaativa johtuen vuoren vaatimattomasta korkeudesta: 986 metriä merenpinnasta. Kuljemme halki metsäisten rinteiden ”vuoristokylästä” toiseen, näemme paikallisia ihmisiä ja heidän viljelyksiään. Vuoren rinteellä viihtyvät niin banaanit kuin avokadokin. Kyliin ei ole tieyhteyttä, vaan kaikki tavarat joudutaan tuomaan jalkapatikassa tai aasin avustuksella. Ihailemme kylistä avautuvia maisemia, minkä jälkeen laskeudumme alas vuorelta ja matkaamme kahden tunnin matkan Togon pääkaupunkiin Loméen. Majoitumme Loméssa.
Päivä 11
Lomé on Togon pääkaupunki ja noin 1,3 miljoonan ihmisen koti Guineanlahden rannalla. Kaupungissa vallitsee miellyttävä pikkukaupungin tunnelma ja kaikkialle on lyhyt matka. Vierailemme päivän mittaan toreilla, joista yksi on kankaisiin erikoistunut Assiganmé. Mielenkiintoisin on kuitenkin vodun-uskonnon rituaalitarpeita myyvä Akodessewan fetissitori, jossa tutustumme itse uskontoon, mutta näemme myös erilaisia kuolleita eläimiä, krokotiilistä, apinaan ja koiraan. Kuolleita eläimiä, siis fetissejä, käytetään uskonnon menoissa. Näemme myös esimerkiksi kansallisen taidemuseon sekä Lomén keskustassa seisovan, vuonna 1902 valmistuneen Pyhän Sydämen katedraalin, joka muistuttaa Togon historiasta Saksan siirtomaana. Majoitumme Loméssa.
Päivä 12
Tänään palaamme takaisin Beninin puolelle. Rajanylitys hoituu vikkelästi ja noin kahdessa tunnissa olemme Grand-Popon kalastajakylässä Beninin puolella. Tutustumme Villa Karoon, joka on suomalais-länsiafrikkalainen kulttuurikeskus pitkän upean hiekkarannan ääressä. Käymme veneretkellä Monojoella, jossa tutustumme mangrovekasvillisuuteen ja näemme paikallisia kalastajia. Majoitumme Grand-Popossa.
Päivä 13
Grand-Poposta on vain noin tunnin ajomatka läheiseen Ouidahin kaupunkiin, joka tunnetaan etenkin orjakaupasta. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen kävelykierroksella historiallisessa keskustassa. Näemme pyton-temppelin, kaupungin korean katedraalin ja brasilialaistalot. Kävelemme Kpassén pyhään metsään, jossa on vuosisatoja vanhoja puita ja vodun-uskonnon temppeli. Vierailu Ouidahissa ei ole täydellinen ilman tutustumista ”orjien tiehen”, reittiin, jota pitkin orjat kulkivat matkallaan kohti Atlantin rannassa odottavia orjalaivoja. Laivat veivät orjat pois Afrikasta, eivätkä nämä ihmiset nähneet kotiseutujaan enää ikinä. Majoittuminen Ouidahissa.
Päivä 14
Etäisyydet (Togon) ja Beninin etelärannikolla ovat mukavan lyhyitä ja nytkin ajamme vain tunnin verran takaisin Beninin suurimpaan kaupunkiin Cotonouhun, josta aloitimme näiden kahden upean maan tutkimisen. Nautimme lounaan paikallisessa maquis-nimellä tunnetussa kansanravintolassa ja riippuen lentosi ajankohdasta, meillä on vielä aikaa tutustua Cotonouhun.
Matkan hintaan sisältyy:
Matkan hintaan ei sisälly: