Suuri Burkina Fason ja Malin kiertomatka

Suuri Burkina Fason ja Malin kiertomatka, 8 päivää

Lukemattomien heimojen ja kieliryhmien asuttamat Burkina Faso ja Mali ovat kulttuuriltaan eräitä Afrikan rikkaimmista. Länsi-Afrikan eräät ystävällisimmistä ihmisistä asuttavat näitä kahta valtavaa sisämaavaltiota, joissa matkailija kohtaa suurenmoisen vieraanvaraisuuden ohella upeaa arkkitehtuuria Bobo-Dioulassossa, Djennéssä ja Ségoussa sekä toisaalta kohtaa upeat luonnonihmeet Banforan liepeillä, Sibyssä ja seilaa mahtavalla Nigerjoella – Länsi-Afrikan elämänlangalla. Tällä kahdeksan päivän kiertomatkalla näet nämä kaksi maata turvallisesti, oman asiantuntevan oppaan kanssa ja yksityiskyydillä.

Matkaan on mahdollista lisätä vierailu myös mystisessä Timbuktussa. Kysy lisää!

Päivä 1

Saapuminen Ouagadougou-nimiseen pääkaupunkiin, jonka nimen lausuminen maistuu monen ulkomaalaisen suussa erityisen hyvältä. Ouagadougou sijaitsee Burkina Fason keskiosassa ja väkeä siellä on noin 2,5 miljoonaa. Halutessasi voit viipyä kaupungissa yön tai kaksi, mutta tässä ohjelmassa lähdemme kaupungista samantien kohti Bazouléjärveä. Järvi tunnetaan pyhistä krokotiileistään.

Bazoulésta otamme suunnaksi Burkina Fason toiseksi suurimman kaupungin Bobo-Dioulasson. Kaupunkiin on noin 340 kilometrin eli reilun viiden tunnin ajomatka. Pelkästään nimellä ”Bobo” usein tunnettu kaupunki on merkittävä tekstiiliteollisuuden keskus, minkä lisäksi paikkakunta on niittänyt mainetta kulttuurikaupunkina erilaisine festivaaleineen. Bobo on lisäksi noin miljoonan asukkaan koti, joista suurin osa kuuluu bobojen etniseen ryhmään.

Bobo-Dioulasson tunnelma on mukavan leppoisa ja nähtävää riittää. Vierailemme joko musiikkimuseossa tai Centre Sénoufossa oppimassa paikallisesta kulttuurista. Tärkein nähtävyys on 1800-luvun suurmoskeija, joka myös Dioulassoban moskeijana tunnetaan. Se on rakennettu mudasta ja puusta ja siten erinomainen esimerkki Sahelin alueen rakennusperinteestä. Pääsemme sisään hämyiseen moskeijaan, joka on edelleen aktiivisessa käytössä.

Bobo-Dioulasson pieni vanhakaupunki Kibidwe sijaitsee välittömästi suurmoskeijan vieressä. Kibidwe on jaettu neljään osaan, kortteliin, niiden asukkaiden perusteella. Vierailemme animistien, muslimien, griottien ja seppien kortteleissa ja näemme, että vanhakaupunki on kuin elävä museo, sillä kaikissa taloissa edelleen asutaan. Myös vanhimmassa talossa, joka on 1000-luvulta. Majoitumme Bobo-Dioulassossa.


Päivä 2

Aamupalan jälkeen ajamme vajaan kahden tunnin matkan Banforan kaupunkiin, joka on reilun 100 000 asukkaan koti. Kaupunkia elättää sokeriruokoteollisuus ja näemme Banforan liepeillä runsaasti sokeriruokopeltoja.

Banfora houkuttelee tavallisesti kaikki Burkina Fasoon matkustavat, sillä lähialueella sijaitsee paljon mielenkiintoista nähtävää. Vierailemme aamupäivällä Sindoussa ihailemassa teräviä hiekkakivimuodostumia, jotka tunnetaan nimellä Pics de Sindou. Banforan länsipuolella sijaitsee Karfiguélan vesiputous, jota käymme katsomassa iltapäivällä, samoin Fabedougoun kalliomuodostumia, joilla on ikää noin kaksi miljoonaa vuotta. Majoitumme Banforassa.


Päivä 3

Aamupalan jälkeen ajamme vajaan kahden tunnin matkan takaisin Bobo-Dioulassoon, minkä jälkeen suuntaamme kohti Malin rajaa ja edelleen 230 000 asukkaan Sikasso-nimiseen kaupunkiin Malissa. Kuten Bobo-Dioulasso, on Sikassokin merkittävä tekstiiliteollisuuden keskus, mutta väestö saa elantonsa myös maataloudesta, kuten durran ja maissin viljelystä. Kokonaisuudessa matkaa on noin 270 kilometriä, mihin menee koko päivä. Majoitumme Sikassossa.


Päivä 4

Tänään matkaamme syvälle Malin sydänmaille. Ensin ajamme reilun neljän tunnin matkan paikkakunnalle nimeltä San. Kaupunki tunnetaan historiallisesta savimoskeijastaan, jota pysähdymme ihailemaan ennen matkan jatkamista kohti Djennéä. Sinne on Sanista noin kahden tunnin ajomatka.

Djenné on eräs Malin tunnetuimmista kaupungeista ja perustettu jo 1200-luvulla. Historiallinen vanhankaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa, ja sen helmi on Djennén suurmoskeija, joka on samalla maailman suurin savirakennelma. Moskeija rakennettiin 1200-luvulla, mutta nykyinen rakennus on 1900-luvun alusta. Tutustumme moskeijaan ja vanhaankaupunkiin. Majoitumme Djennéssä.


Päivä 5

Aamupalan jälkeen ajamme noin 2,5 tunnin matkan Moptiin, kaupunkiin, joka sijaitsee paikassa, jossa Nigerjoki ja Banijoki yhtyvät. Reilun 100 000 asukkaan kaupunki on rakennettu saarille jokien yhtymäkohtaan, minkä vuoksi Moptia on kutsuttu ”Afrikan Venetsiaksi”. Teemme risteilyn kummallakin joella pirogue-nimellä tunnetulla paikallisella kanootilla. Vierailemme myös Moptin kalasatamassa ja keskustassa. Kaupungissa asuu ja tekee kauppaa lukuisia eri heimoja tuaregeista, songhaihin, bambaroihin ja jopa mosseihin, jotka kulkevat tänne Burkina Fasosta saakka. Majoitumme Moptissa.


Päivä 6

Tänään matkaamme reilun kuuden tunnin matkan kaupunkiin nimeltä Ségou, jossa asuu noin 150 000 asukasta. Ségou on mielenkiintoinen esimerkki kaupungista, jossa on niin siirtomaa-aikaista kuin perinteistäkin arkkitehtuuria. Teemme kaupunkikierroksen ja opimme bambarakulttuurista. Vierailemme läheisessä Segoukorossa, joka on muinaisen bambarakuningaskunnan pääkaupunki. Näemme kuningas Biton Coulibalyn haudan. Majoitumme Ségoussa.


Päivä 7

Ajamme 4-5 tunnin matkan Ségousta Bamakon kautta Sibyyn, joka tunnetaan etenkin lukuisista kalliomuodostumista, kuten korkeista holvikaarista. Sibyssa olemme mandinkakansan mailla, joten samalla tutustumme myös heidän kulttuuriinsa ja osallistumme uhrausseremoniaan mandinkajumalten kunniaksi. Päivän päätteeksi ajamme Malin pääkaupunkiin Bamakoon, jossa majoitumme.


Päivä 8

Bamako on noin kahden miljoonan malilaisen koti ja samalla Malin pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee molemminpuolin Nigerjokea. Teemme lyhyen kaupunkikierroksen, minkä jälkeen viemme sinut joko takaisin hotellillesi tai lentoasemalle ja toivomme, että olet nauttinut Burkina Fasosta ja Malista kanssamme.

Yleistä matkasta

Hinta: tiedustele meiltä

Matkan hintaan sisältyy:

 • Kaikki majoitukset
 • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Ruokailut ja pullovesi
 • Viisumikutsu

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Kansainväliset lennot
 • Viisumi
 • Matkavakuutus
 • Rokotteet ja malarianestolääkitys
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat
fi