Suuri Burkina Fason kierros

Suuri Burkina Fason kierros, 7 päivää

Lukemattomien heimojen ja kieliryhmien asuttama Burkina Faso on kulttuuriltaan ja luonnoltaan eräs Afrikan rikkaimmista. Länsi-Afrikan eräät ystävällisimmistä ihmisistä asuttavat tätä sisämaavaltiota, jossa matkailija kohtaa suurenmoisen vieraanvaraisuuden ohella upeaa arkkitehtuuria Bobo-Dioulassossa ja Tiébéléssä, raapaisee lobikulttuuria Diébougoussa ja Gaouassa sekä toisaalta kohtaa upeat luonnonihmeet Banforan liepeillä. Tällä seitsemän päivän kiertomatkalla näet liki kaiken, mitä matkailija voi tästä melko tuntemattomasta afrikkalaisvaltiosta nähdä ja kokea. Turvallisesti, oman asiantuntevan oppaan kanssa ja yksityiskyydillä.

Päivä 1

Saapuminen Ouagadougou-nimiseen pääkaupunkiin, jonka nimen lausuminen maistuu monen ulkomaalaisen suussa erityisen hyvältä. Ouagadougou sijaitsee Burkina Fason keskiosassa ja väkeä siellä on noin 2,5 miljoonaa. Kuljetamme sinut hotelliisi ja riippuen saapumisajastasi, voimme joko tehdä kaupunkikierroksen tai vähintään pistäytyä illalla kuuntelemassa livemusiikkia tai muuten nauttimassa lasillisen Ouagadougoun illassa.


Päivä 2

Opas noutaa sinut aamupalan jälkeen hotellilta, minkä jälkeen otamme suunnaksi Burkina Fason toiseksi suurimman kaupungin Bobo-Dioulasson. Kaupunkiin on noin 360 kilometrin eli reilun viiden tunnin ajomatka. Pelkästään nimellä ”Bobo” usein tunnettu kaupunki on merkittävä tekstiiliteollisuuden keskus, minkä lisäksi paikkakunta on niittänyt mainetta kulttuurikaupunkina erilaisine festivaaleineen. Bobo on lisäksi noin miljoonan asukkaan koti, joista suurin osa kuuluu bobojen etniseen ryhmään.

Bobo-Dioulasson tunnelma on mukavan leppoisa ja nähtävää riittää. Vierailemme kaupunginmuseossa oppimassa bobokulttuurista. Näemme esimerkiksi boboperheen kodin, jollaisissa tavallinen kansa monesti edelleen asuu kaupungin ulkopuolella. Tärkein nähtävyys on 1800-luvun suurmoskeija, joka myös Dioulassoban moskeijana tunnetaan. Se on rakennettu mudasta ja puusta ja siten erinomainen esimerkki Sahelin alueen rakennusperinteestä. Pääsemme sisään hämyiseen moskeijaan, joka on edelleen aktiivisessa käytössä.

Bobo-Dioulasson pieni vanhakaupunki Kibidwe sijaitsee välittömästi suurmoskeijan vieressä. Kibidwe on jaettu neljään osaan, kortteliin, niiden asukkaiden perusteella. Vierailemme animistien, muslimien, griottien ja seppien kortteleissa ja näemme, että vanhakaupunki on kuin elävä museo, sillä kaikissa taloissa edelleen asutaan. Myös vanhimmassa talossa, joka on 1000-luvulta. Majoitumme Bobo-Dioulassossa.


Päivä 3

Aamupalan jälkeen ajamme vajaan kahden tunnin matkan Banforan kaupunkiin, joka on reilun 100 000 asukkaan koti. Kaupunkia elättää sokeriruokoteollisuus ja näemme Banforan liepeillä runsaasti sokeriruokopeltoja.

Banfora houkuttelee tavallisesti kaikki Burkina Fasoon matkustavat, sillä lähialueella sijaitsee paljon mielenkiintoista nähtävää. Vierailemme Tengrelajärvellä, jossa asuu virtahepoja. Käymme veneretkellä järvellä. Virtahepojen näkeminen riippuu paljolti vuodenajasta ja esimerkiksi sadekaudella mahdollisuudet nähdä niitä ovat huonommat. Käymme läheisessä Toumoussenin kylässä katsomassa pyhää baobabia eli apinanleipäpuuta. Banforan länsipuolella sijaitsee Karfiguélan vesiputous, jota käymme katsomassa, samoin Fabedougoun kalliomuodostumia, joilla on ikää noin kaksi miljoonaa vuotta. Majoitumme Banforassa.


Päivä 4

Aamupalan jälkeen ajamme 220 kilometrin ja reilun neljän tunnin matkan Diébougouhun, jossa pääsemme tutustumaan täkäläisen lobikansan kulttuuriin. Kansa tunnetaan etenkin animismistaan, mitä iso osa lobeista edelleen harjoittaa. Lisäksi seudulla asuu dagarakansaa, jonka perinteisessä talossa käymme tutustumassa. Diébougoun seudulla harjoitetaan kullankaivantaa ja vierailemme eräässä kultakylässä.

Diébougousta on vain tunnin ajomatka Gaouaan, ”lobien pääkaupunkiin”. Käymme paikallisessa museossa oppimassa seudun historiasta ja toisaalta lobien kulttuurista ja tavoista. Noin 50 000 asukkaan Gaoua on kaunis kaupunki, jota ympäröivät monet kukkulat. Etenkin sadekaudella täällä on hyvin vehreää. Majoittuminen Gaouassa.


Päivä 5

Tänään palaamme takaisin Burkina Fason pääkaupunkiin Ouagadougouhun. Matkaa on noin 390 kilometriä ja siihen kuluu kuudesta seitsemään tuntia. Ellemme vielä ole ehtineet tehdä kaupunkikierrosta, nyt meillä on aikaa sille. Majoittuminen Ouagadougoussa.


Päivä 6

Aamupalan jälkeen lähdemme Ouagadougousta kohti etelää ja Ghanan rajaa. Päämäärämme on kylä nimeltä Tiébélé, joka sijaitsee kassenakansan mailla. Matkaa meillä on 180 kilometriä ja siihen kuluu kolmesta neljään tuntia. Kassenat ovat edelleen isoksi osaksi animisteja, niin myös monet tiébéléläiset. Kylää on kutsuttu Burkina Fason kauneimmaksi syystä, että täällä perinteeseen kuuluu talojen maalaaminen värikkäiksi koristeellisin symbolein. Kullakin symbolilla on oma merkityksensä ja maalaaminen on naisten työtä. Erityisen kauniita talot ovat paikallisen kuninkaallisen perheen pihapiirissä, jonne pääsemme kassenaoppaamme johdolla. Illaksi palaamme takaisin Ouagadougouhun.


Päivä 7

Viemme sinut takaisin lentoasemalle ja toivomme, että olet nauttinut suuresta Burkina Fason kierroksesta kanssamme.

Yleistä matkasta

Hinta: tiedustele meiltä

Matkan hintaan sisältyy:

 • Kaikki majoitukset
 • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Ruokailut ja pullovesi
 • Viisumikutsu

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Kansainväliset lennot
 • Viisumi
 • Matkavakuutus
 • Rokotteet ja malarianestolääkitys
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat
fi