Tassili n’Ajjerin ylätasanko

Tassili n’Ajjerin ylätasanko, 7 päivää

Keskisessä Saharassa, Algerian kaakkoiskulmalla kohoaa jylhä Tassili n’Ajjerin ylätasanko, joka oli pitkään suljettuna vierailijoilta. Huolimatta sen asemasta Unescon maailmanperintökohteena ja huolimatta siitä, että alueella on eräs maailman suurimmista keskittymistä kalliomaalauksia ja -piirroksia tuhansien vuosien ajalta. Ylätasanko, ”Plateau”, on nyt auki ja entistä enemmän sen saavuttamista helpottaa viisumimuodollisuuksien helpottuminen. Silti sinä tai ryhmäsi tulette saamaan alueen lähes kokonaan vain itsellenne. Algerian aavikkoturismi ei ole massaturismia toistaiseksi.

Asiantuntevien tuaregioppaiden kanssa näet Tassili n’Ajjerin ylätasangon, sen sadat kalliomaalaukset ja samalla koet, mitä on aito Saharan ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus. Jos matkustat kesällä, koet myös, mitä on kuumuus!

Matka on mahdollista räätälöidä lomasi mittaiseksi (315 päivää), mutta tässä ehdotuksessa vierailemme Tassili n’Ajjerin ylätasangolla seitsemän päivän ajan. Matka on liki kokonaan kävelypainotteinen johtuen siitä yksinkertaisesta asiasta, että autoilla ei ole mitään pääsyä ylätasangon maisemiin!

Päivä 1

Saapuminen lentäen Algerian aavikkoturismin keskukseen Djanetiin maan kaakkoiskulmalle. Libyan raja on lähellä, mutta täällä on siitä huolimatta erittäin rauhaisaa. Monet lennot laskeutuvat myöhään illalla/yöllä, joten halutessasi viemme sinut ensimmäiseksi yöksi hotelliin kolmen tähden La Grotte des Ambassadeurs -hotelliin tai vastaavaan. Jos taas haluat jatkaa lennolta suoraan erämaahan, sekin onnistuu.

Maastoajoneuvot on pakattu erämaaretkeä varten. Mukana on teltat, ruokaa, juomaa ja muu tarpeisto. Mukana on hätätilanteita varten myös satelliittipuhelin, sillä puhelimissa ei tule olemaan verkkoa ylätasangolla syystä, että alueella kulkee vain satunnaisia paimentolaisia. Pysyviä kyliä ei ole. Suuntaamme maastoajoneuvojen kyydissä ensimmäiset noin 20 kilometriä, kunnes saavutamme Tafalaltin solan ja samalla ylätasangon reunan. Tästä lähtien jatkamme matkaa jalkaisin aasien, muulien tai kameleiden kuljettaessa matkatavaroitamme, ruokaa, juomaa ynnä muuta.


Päivä 2

Ylätasanko on osa Tassili n’Ajjerin vuoristoa ja sen käsittävää kansallispuistoa. Kansallispuisto tunnetaan etenkin kuvauksellisista kalliomuodostumista, kuten holvikaarista ja toisaalta esihistoriallisista kalliomaalauksista ja kalliokaiverruksista. Tällä matkalla näemme etenkin jälkimmäisiä.

Tassili n’Ajjerin ylätasanko sijaitsee noin 500-700 metriä ympäröivää seutua ylempänä, siis noin 1500-1700 metriä merenpinnan yläpuolella, minkä vuoksi aloitamme nousun sinne Tekbal-Ounfasin solaa pitkin. Nousu kivikkoisen solan poikki vaatii kuntoa ja voimia, jota saadaan tuaregikokin valmistamista aterioista.


Päivä 3

Heräämme, laitamme teltat kasaan, nautimme kokin valmistaman aamupalan, minkä jälkeen suuntaamme askeleemme Titeras n’Elias -nimellä tunnettuun paikkaan, jossa näemme kalliomaalauksia, jotka on ajoitettu ”hevoskaudelle”, noin vuodesta 1000 eKr. aina ajanlaskun alkuun saakka. Kuvissa on esimerkiksi ihmisiä ajamassa hevosen vetämillä rattailla.

In Itinenen kautta päädymme lopulta Sefar-nimellä tunnetulle alueelle, joka on erinomainen keskittymä muinaisia kalliopiirroksia. Kuvattuna on etenkin ihmisten suurikokoisia kuvia ja erilaisia palvonta-aiheisia kuvia. Ihmisiä on kuvattuna esimerkiksi tanssimassa, kirahvilla ratsastamassa ja jopa synnyttämässä. Nämä on ajoitettu noin vuosille 80006000 eKr. eli nk. ”pyöröpääkaudelle”.


Päivät 45

Näemme lisää Sefarin alueen muinaisia kalliomaalauksia, minkä päätteeksi matkaamme Tin Tazariftiin. Siellä on niin ikään maalauksia samaiselta ”pyöröpääkaudelta”, mutta myös sitä seuraavalta ”paimentolaiskaudelta” eli noin vuosilta 5500-2000 eKr. Näemme esimerkiksi kyykyssä olevan naisen hoivaamassa lastaan, isän ja lapsen paimentamassa lehmiä ja vaikkapa maasian.

Vierailemme myös Tin Abotekassa, jossa on maalauksia eri kausilta, kuten ”paimentolaiskauden” eläinpäisen mieshahmon ja raskaana olevan naisen ja vaikkapa kippurahäntäisen leijonan, joka on ajoitettu ”kamelikaudelle” eli vuosille 200 eKr.-nykypäivä.


Päivä 6

Kuljemme Wan-Atouhamin, Timezazenin, Issawalafanin ja Tinerenin kautta. Näemme lisää kalliomaalauksia ja luolia. Päivän päätteeksi päädymme Tamritiin. Tamrit on myös tunnettu maalauksistaan, jotka on ajoitettu ”paimentolaiskaudelle”, ja joissa on kuvattuna esimerkiksi metsästyskohtaus.


Päivä 7

Tänään laskeudumme ylätasangolta Tafalaltin solaa pitkin takaisin noin tuhannen metrin korkeuteen merenpinnasta. Viimeiset noin 20 kilometriä takaisin Djanetin kaupunkiin kuljemme maastoajoneuvojen kyydissä. Illaksi viemme sinut joko hotelliin tai lentoasemalle.

Yleistä matkasta

Hinta: tiedustele meiltä

Matkan hintaan sisältyy:

 • Teltta, patja, peitot ja tyyny
 • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
 • Lennot AlgerDjanetAlger
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Oma kokki ja kaikki ruokailut (aamupala, lounas, illallinen)
 • Pullovesi
 • Viisumikutsu
 • Hotelliyöpymiset mennen tullen niin halutessasi tai vähintään suihku ennen paluulentoa

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Oma makuupussi
 • Kansainväliset lennot
 • Viisumi (Visa on arrival Saharaan menijöille on ilmainen Algerin lentoasemalla)
 • Matkavakuutus
 • Rokotteet
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat

HUOM: Lopullinen hinta riippuu siitä, onko osallistujia yksi vai 13. Matka toteutetaan pääosin kävellen paikoin hankalassa maastossa ja matkaan sisältyy jonkin verran kapuamista, joten osallistujan tulee olla vähintään keskinkertaisessa kunnossa. Suosittelemme pakkaamaan kevyesti ja valitsemaan pehmeän matkalaukun. Mukaan kannattaa ottaa hyvät ja tukevat kengät, kuten vaelluskengät, päähineen, aurinkolasit, aurinkorasvaa, kosteuspyyhkeitä, taskulamppu ja varavirtalähde tai mieluiten useampi, jos tykkäät ottaa paljon kuvia. Myös lämmin vaatetus on tarpeen iltaisin ja öisin talviaikaan ja pitkälle kevääseen.

fi