Tšad

Keskellä Afrikkaa sijaitseva valtaisa Tšadin tasavalta on yli 200 heimon ja yli 100 kielen mosaiikki. Karkeasti eroteltuna etelässä asuvat kristityt ja maisema on vehreää ja trooppista. Pohjoinen on islaminuskoinen ja ehkäpä maailman kaunein erämaa – karua Saharaa loppumattomista dyynimeristä Ennedin jylhille kallioille ryyditettynä palmujen reunustamilla keitailla, joista joihinkin matkailija voi pulahtaa pitkän aavikkovaelluksen päätteeksi.

Katso ehdotukset matkoista alapuolelta ja ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi tai tarvitset lisätietoa Tšadin matkoista.

Tšad on eräs Afrikan kauneimmista maista, jonka maisemat hakevat vertaistaan. Maa on maailmalla vielä toistaiseksi hyvin tuntematon, mutta perillä matkailija kohtaa suurenmoista vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä paikallisten taholta. Kamelimatkat järjestää matkoja Tšadiin – oli aikeesi sitten nähdä pelkkä pääkaupunki N’Djamena ja lähistöllä sijaitseva Gaouin kylä, yhdistää se muutaman päivän safariin Zakouman kansallispuistossa, tai jatkaa reilun viikon tai jopa kahden viikon verran syvemmälle Saharaan – Ennediin ja Ouniangan keidasjärville. Myös kaukainen Tibestivuoristo on avoinna matkailijoille, mutta vaatii vähintään 20 päivän verran aikaa.

Järjestämme myös vierailut Saharan laidalla Durbalissa vuosittain syyskuussa tapahtuvaan värikkääseen Guérewol-seremoniaan, joka on paimentolaiselämää viettävän mboboro-kansan tärkein vuosittainen kokoontuminen sadekauden päättymisen kunniaksi. Mbororot saapuvat seremoniaan kameleilla, aaseilla ja jalan pitkienkin matkojen päästä tanssimaan, syömään ja kisailemaan – tunnetuin osa Guérewolia on nuorten miesten yritys saada naiset kiinnostumaan heistä värikkäiksi maalattujen kasvojen ja hypnoottisen tanssin avulla. Guérewoliin on helppo yhdistää viikon tai kahden kiertomatka aina Ennediin tai jopa Ouniangan kuvankauniille keidasjärville saakka.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi, tarvitset lisätietoa Tšadin matkoista tai jo tiedät, minne haluaisit Tšadissa matkustaa. Tai kerro meille ajankohta ja anna meidän ehdottaa. Tšadin-matkaan on helppo yhdistää vierailu myös Nigerissä ja Nigeriassa.

Matkaehdotuksia

Klassinen Tšadin kierros:

Päivä 1 | Saapuminen N’Djamenaan, jossa yö
Päivä 2 | Vierailu Gaouin kylässä sekä kaupunkikierros N’Djamenassa, jossa yö
Päivä 3 | Päiväretki Elefanttikalliolle. Yöpyminen N’Djamenassa.
Päivä 4 | Kuljetus lentoasemalle

Tšad on pinta-alaltaan (1 284 000 km²) eräs maailman suurimmista ja nielaisee helposti sisäänsä esimerkiksi Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja vieläpä Islanninkin. Maa on siis suunnilleen yhtä suuri kuin naapurissa oleva Niger. Maa on hyvin harvaanasuttu, sillä väkeä on vain noin 18,5 miljoonaa. Maa on itsenäistynyt Ranskan vallan alta vuonna 1960 ja siirtomaa-ajan peruina virallinen kieli on ranska. Lisäksi ihmiset yleensä puhuvat myös arabiaa, joka on maan toinen virallinen kieli. Englantia osataan huonosti. Ihmiset saavat elantonsa maataloudesta, mutta maalla on myös mineraalivaroja ja hiljattain on löytynyt öljyäkin. Matkailu on liki olematonta.

Ilmasto: Tšad on pitkä maa – se ulottuu pitkälle pohjoiseen ja toisaalta pitkälle etelään. Ilmasto-olosuhteet vaihtelevatkin suuresti alueesta riippuen. Etelässä ilmasto on trooppinen, jossa sataa toukokuusta lokakuulle. Maan keskivaiheilla, kuten pääkaupungissa N’Djamenassa, sadekausi kestää kesäkuulta syyskuulle, kun taas pohjoisessa eli Saharassa sateet eivät ole säännöllisiä, runsaita ja jotkut seudut jäävät kokonaan ilman sadetta lyhyen sadekauden aikana. Kuivakausi kestää kautta maan vähintään joulukuulta helmikuulle, jolloin päivälämpötilat kautta maan pysyttelevät 20–35 asteen välissä. Yöt etenkin Saharassa voivat olla viileitä. Maaliskuusta sadekauden alkuun lämpötilat kohoavat vähä vähältä ja lähentelevät 40 astetta. Säiden puolesta talvikuukaudet ovat parasta aikaa vierailla Tšadissa.

Turvallisuus: Tšad on turvallinen matkailumaa, mutta suurimmissa kaupungeissa normaali valppaus on tärkeää esimerkiksi taskuvarkaiden varalta. Tšadin viranomaiset ovat asiallisia, mutta poliisien, sotilastukikohtien ja vastaavien kuvausta tulee silti välttää. Valokuvaukseen suhtaudutaan muutenkin hyvin varauksellisesti. Rajaseutuja kannattaa välttää, samoin tiettyjä alueita Tšadjärven ympäristössä Nigerian vastaisella raja-alueella.

Viisumi: Joitain afrikkalaisia kansallisuuksia lukuun ottamatta viisumi vaaditaan kaikilta, myös suomalaisilta. Se on anottava ennen maahan saapumista esimerkiksi Berliinissä sijaitsevasta Tšadin suurlähetystöstä. Saat meiltä kutsukirjeen hakemuksesi liitteeksi. Huomioithan, että viisumikäytännöt ja niiden hinnat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta.

Valuutta: Tšad käyttää valuuttanaan Keski-Afrikan CFA-frangia (XOF), joka on sidottu euroon. Yhdellä eurolla saa noin 656 frangia. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, vaan mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.

Rokotukset ja malarianesto: Tšad vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta. Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Tšadin etelä- ja keskiosissa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa. Saharassa eli Tšadin pohjoisosassa hyttyset eivät kanna malariaa. Lisätietoa Tšadin rokotevaatimuksista ja -suosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista.

fi