Etelä-Nigerian kohokohdat + lennot Suomesta

Etelä-Nigerian kohokohdat, kevättalvi 2025

Pinta-alaltaan valtaisaa Nigeriaa asuttaa Afrikan suurin väestö, huimat 223 miljoonaa asukasta, jotka jakautuvat lukemattomiin kansoihin. Kullakin kansalla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Lähde kanssamme raapaisemaan monimuotoisen Nigerian pintaa, kun matkaamme maan pääkaupungista Abujasta, halki Nigerian maaseudun ja lukuisten osavaltioiden todistaen ikiaikaisia tanssiesityksiä, pyhän lehdon ja kauniita luonnonihmeitä ja lopulta Afrikan suurimman kaupungin, Lagosin. Kuten maan pohjoisosassakin, on etelänkin väki sydämellistä ja toivottaa matkailijat avosylin vastaan.

Matka toteutetaan välittömästi Pohjois-Nigerian kiertomatkan jälkeen pienenä enintään kahdeksan asiakkaan ryhmänä, jolloin matkasta tulee yksilöllisempi ja pääsemme paremmin tutustumaan paikallisiin kulttuureihin kuin suuren ryhmän kanssa liikuttaessa. Olet lämpimästi tervetullut molemmille kiertomatkoille. Matkoilla mukana on suomenkielinen matkanjohtaja.

Tarjoamme tämän saman kiertomatkan myös ilman kansainvälisiä lentoja; lue lisää täältä.

Päivä 1

Saapuminen Abujaan, Nigerian pääkaupunkiin. Noudamme sinut lentoasemalta ja kuljetamme hotelliin. Riippuen saapumisajastasi, voit halutessasi lähteä kanssamme lasilliselle Abujan yöhön. Majoittuminen 3-4 tähden Sinclair Lake Chad -hotellissa tai vastaavassa. Kaikki matkamme hotellit ovat turvallisia.

Matkalla mukana on matkustajien mielenrauhan takaamiseksi myös oma turvallisuudesta vastaava henkilö tai kaksi (joko Nigerian poliisivoimista tai armeijasta), joiden ansiosta matkanteko on joutuisaa ja taskuvarkaatkin pysyvät loitolla. Nämä viranomaiset ovat rautaisia ammattilaisia ja koulutettu toimimaan vip-henkilöiden, kuten meidän, kanssa.

Päivä 2

Abuja on nuori kaupunki, joka valittiin vasta 1970-luvulla maan pääkaupungiksi korvaamaan hallitsemattomasti kasvanut Lagos. Abuja eroaa Lagosista kuin yö päivästä – kaupunki on siisti ja sen asemakaavan on suunnitellut japanilainen arkkitehti.

Vierailemme päivän aikana mahtipontisella kansallismoskeijalla, minkä ohella ohjelmassa on vierailu Guraran vesiputouksilla, jotka sijaitsevat noin kahden tunnin päässä Abujasta luoteeseen. Matkalla pysähdymme ihastelemaan Zuma Rockia, 725-metristä monoliittiä, siis valtavaa ”kivenmurikkaa”, joka hallitsee maisemaa pitkälle. Aiomme vierailla lisäksi Bwarissa, joka tunnetaan savenvalajien kylänä ja pääsemme seuraamaan ruukun valmistusta. Vierailujärjestys eri kohteissa riippuu liikennetilanteesta ja osa kohteista saatetaan nähdä vasta seuraavana aamuna. Majoittuminen 3-4 tähden Sinclair Lake Chad -hotellissa tai vastaavassa Abujassa.

Päivä 3

Lähdemme liikkeelle aamulla ja ajamme reilun kuuden tunnin matkan Uromin kylään, joka on syvällä Edon osavaltiossa. Tutustumme täkäläiseen esan-heimoon, joka on Nigerian mittakaavassa pikkuruinen kansansirpale ”vain” reilun miljoonan ihmisen koollaan. Meitä varten järjestetään esanien perinteinen tanssiesitys, johon kuuluvat värikkäät asut ja koristeelliset maskit. Esitys on kulkenut esanien kulttuurissa vuosisatojen ajan. Majoittuminen kolmen tähden Hotel Dominionissa tai vastaavassa Uromissa.

Päivä 4

Tänään vuorossa on neljän tunnin ajomatka Idanren kukkuloille Ondon osavaltioon, joka on eräs Nigerian kauneimmista maisemista ja odottaa pääsyään Unescon maailmanperintöluetteloon kulttuuriarvojensa ansiosta – täällä on useita pyhäköitä, hautakumpuja ja owan eli täkäläisen kuninkaan palatsi.

Kukkuloiden jälkeen meillä on vielä 2,5 tunnin ajomatka Osunin osavaltion pääkaupunkiin Osogboon, mutta varaamme mahdollisuuden yöpyä jo ennen kaupunkia. Majoittuminen kolmen tai neljän tähden hotellissa.

Päivä 5

Kulttuurinen anti on tänäänkin kohdillaan, kun vierailemme Osunjoen varrella Osogbossa sijaitsevaan Osun-Osogbon pyhään lehtoon. Lehto on osa ikimetsää, jota ei Nigeriassa ole enää paljoa jäljellä. Lehdossa asuu jorubaheimon hedelmällisyyden jumala Osun. Lehdossa näemme lukuisia Osunille ja muille jorubajumalille omistettuja pyhäköitä, alttareita, veistoksia ja muita taideteoksia. Lisäksi pääsemme tapaamaan jorubauskonnon pappeja ja papittaria, jotka toimivat välittäjinä jumalten ja elävien ihmisten välillä. Papit ja papittaret pystyvät parantamaan sairauksia ja auttamaan lapsettomuudesta kärsivää naista sekä ennustamaan tulevaisuuden. Vuonna 2009 edesmennyt ja Nigeriassa vuosikymmeniä asunut itävaltalaisnainen Susanne Wenger oli eräs jorubauskonnon papittarista ja vierailemme hänen talollaan.

Pyhä lehto on merkittävä osa jorubaheimon identiteettiä. Jorubat ovat 49 miljoonan väestöllään Nigerian suurin etninen ryhmä. Lehdossa järjestetään vuosittain elokuussa tuhansia ihmisiä kokoava festivaali.

Vierailun jälkeen ajamme 3,5 tunnin matkan Ogunin osavaltion pääkaupunkiin Abeokutaan, vuodet 1999-2007 Nigeriaa johtaneen presidentti Obasanjon kotikaupunkiin, jossa vierailemme presidentillisessä kirjastossa, jonka tehtävänä on ”syventää demokratiaa”. Idean entinen presidentti sai Yhdysvalloista. Opimme kirjastossa niin Nigerian historiasta kuin presidentti Obasanjonkin elämästä. Abeokutassa vierailemme myös Olumo Rockilla, joka on korkea kivenmurikka. Se toimi 1800-luvulla linnoituksena heimojen välissä sodissa. Majoittuminen 3-4 tähden Continental Suites tai Park Inn by Radisson -hotellissa Abeokutassa.

Päivä 6

Tänään meitä kutsuu maailman neljänneksi suurin ja koko Afrikan suurin kaupunki, valtava 26 miljoonan asukkaan Lagos! Lagon muodostunut Guineanlahden rantaan laguunien ja saarten ääreen – hallitsemattomasti, minkä johdosta kaupunki menetti aikoinaan pääkaupungin asemansa Abujalle.

Lagosin liikenne on aina enemmän tai vähemmän ruuhkainen johtuen ”epäonnistuneesta” sijainnista ja etenkin siitä massiivisesta väestöstä. Saavumme kaupunkiin noin kahden tunnin ajon jälkeen Abeokutasta, minkä jälkeen vierailemme Makokon ”kelluvassa slummissa” , jota on myös ”Afrikan Venetsiaksi” kutsuttu, sillä se on rakennettu osittain paalujen varaan keskelle laguunia ja slummissa kuljetaan pääosin veneillä.

Lagosissa vierailemme myös kiireisillä markkinoilla, joita on ympäri kaupunkia. Valintamme on liikennetilanteesta riippuen Balogun, Apongbon tai Idumota. Majoittuminen neljän tähden Amber Residencessä tai vastaavassa Lagosissa.

Päivä 7

Lagos on suuri kaupunki, eikä paikasta toiseen liikkuminen ole aina kovin joutuisaa, joten voi olla, että jokin edellispäivänä vierailtavaksi tarkoitettu kohde nähdään vasta tänään. Lisäksi meidän on tarkoitus nähdä palanen erilaista Lagosia – 78 hehtaarin laajuinen Lekkin luonnonsuojelualue, jossa näemme kosteikkoa, savannia, krokotiilejä ja etenkin apinoita.

Päivän päätteeksi vetäydymme jollekin Lagosin edustalla olevista turvallisista, puhtaista ja uimakelpoisista rannoista, kuten Tarkwa Bay, joilla saamme hengähtää kiihkeän Lagos-kokemuksen ja toisaalta yhteisen Etelä-Nigerian kiertomatkamme päätteeksi. Halukkaat pulahtavat Guineanlahden vesiin. Tarkwa Bay on erillään muusta Lagosista ja kulkuyhteydet ovat vain vesiteitse. Majoittuminen neljän tähden Amber Residencessä tai vastaavassa Lagosissa.

Päivä 8

Lähtöpäivä. Viemme sinut takaisin lentoasemalle ja toivomme, että olet nauttinut Etelä-Nigeriasta kanssamme.

Yleistä matkasta

Hinta: ? € (sis. varausmaksu 370 € + toimistokulu 25 €)

Matkan hintaan sisältyy:

 • Kansainväliset lennot
 • Kaikki majoitukset (1 hengen huone lisämaksusta; max. 495 €)
 • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
 • Kaikki sisäänpääsymaksut
 • Englanninkielinen paikallisopas
 • Suomenkielinen matkanjohtaja
 • Turvallisuuspalvelut
 • Aamupalat
 • Pullovesi
 • Viisumikutsu, jos asiakas tahtoo hankkia viisumin suurlähetystöstä. Suosittelemme kuitenkin visa on arrival -palveluamme. Lue lisää alta.

Matkan hintaan ei sisälly:

 • Ruokailut, pois lukien aamupalat
 • Viisumi
 • Matkavakuutus
 • Keltakuumerokote ja malarianestolääkitys
 • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat

Lennot & visa on arrival

Matkan hintaan sisältyy Air Francen ja KLM:n economy-luokan lennot Helsingistä seuraavalla aikataululla:

Menolennot X.X.2025

 • Helsinki – Pariisi CDG, klo 6.40-8.55
 • Pariisi CDG – Abuja, klo 13.10-18.15

Paluulennot X.X2025

 • Lagos – Amsterdam, klo 22.10-5.45 +1
 • Amsterdam – Helsinki, klo 9.50-13.10

* Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen ovat mahdollisia.

Tarjoamme tämän saman matkan samana ajankohtana myös ilman kansainvälisiä lentoja. Ohjelman löydät täältä.

Matkan hintaan ei sisälly Nigerian viisumia, mutta halutessasi järjestämme sinulle visa on arrivalin Abujan lentoasemalle. Näin vältyt passin ja lomakkeiden lähettelyltä Tukholmassa sijaitsevaan Nigerian suurlähetystöön sekä pitkälliseltä odottelulta.

Viisumin hinta vaihtelee kansalaisuuksittain ja tällä hetkellä suomalaisen visa on arrival maksaa 398 USD, mistä itse viisumi maksaa 88 USD muun summan ollessa palvelu-, prosessointi- ja biometriakuluja. Kamelimatkat tai Nigerian kontaktimme ei ota komissiota viisumin hankinnasta. Viisumi on mallia business.

Viisumi haetaan kaksi viikkoa ennen maahan saapumista ja sitä varten tarvitsemme matkustajalta:

 • Viisumimaksun
 • Kopion passin tietosivusta
 • Valokuvan sähköisessä muodossa
 • Menopaluulentovarauksen
 • Sekä mahdollisesti ”letter of introductionin”, jonka teemme puolestasi ja lähetämme allekirjoitettavaksi. Tällä hetkellä kyseinen kirje ei ole vaatimus.

Hoidamme paperisodan puolestasi ja lähetämme ennen matkaasi visa on arrival -hyväksyntäkirjeen viranomaisilta, jota vastaan lentoyhtiö ottaa kyytiin. Perillä Abujassa täytät maahantulokortin ja asioit sen jälkeen erityisessä visa on arrival -loungessa, jossa sinusta otetaan valokuva ja varsinainen viisumitarra liimataan passiin. Abujan lentoasemalla et maksa enää kenellekään mitään.

Muuta

Matkan erityisluonteen vuoksi noudatamme erityismatkaehtoja ja niiden sisältyviä peruutusehtoja (peruutusehdot A). Matkan minimiosallistujamäärä on 6 matkustajaa. Jos matkustajia on vähemmän, toteutetaan matka englanninkielisen paikallisoppaan johdolla, mutta mikäli tämä ei asiakkaalle sovi, on hänellä tässä tilanteessa mahdollisuus perua matka ja saada täysi hinnanpalautus.

fi