Libya

Olet varmasti kuullut Libyasta ja sitä vuosikymmenet johtaneesta Muammar Gaddafista? Maahan sijaitsee aivan naapurissamme, Välimeren vastarannalla Pohjois-Afrikassa. Gaddafin jälkeen Libya on elänyt myrskyisiä aikoja näihin päiviin saakka, jolloin maa on jälleen toivottamassa matkailijat tutustumaan Libyan salaisuuksiin – pääkaupunkiin Tripoliin sekä Leptis Magnan ja Sabrathan roomalaisraunioihin maan pohjoisosassa. Myös maan fantastinen sisäosa, Saharan autiomaa, on nykyisin avoinna – lähde aavikkosafarille Ubarin keidasjärville, Ghatin keitaalle maan lounaiskolkkaan tai vuosituhansia vanhaa kalliotaidetta ihastelemaan Tadrart Acacuksena tunnetulle aavikkoalueelle lähelle Algerian rajaa!

Katso ehdotukset matkoista alapuolelta ja ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi tai tarvitset lisätietoa Libyan-matkoista.

Kamelimatkat järjestää matkoja Libyaan – oli aikeesi sitten kokea pelkästään sen mielenkiintoinen pääkaupunki Tripoli Välimeren äärellä sekä tehdä päiväretket Leptis Magnan ja Sabrathan roomalaisraunioille. Tai lähteä pidemmälle, jopa viikon tai kahden kiertomatkalle syvälle Saharaan. Ghatin keidas ja Unescon maailmanperintöluettelossa oleva Tadrart Acacus ovat hiljattain avautuneet matkailulle. Suosittelemme lämpimästi myös Ubarin keidasjärviä – jos vain kelpuutat teltan majoitukseksesi.

Järjestämme sinulle tai ryhmällesi asiantuntevan oppaan, kuljetuspalvelut sekä varaamme haluamasi tason majoituksen.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi, tarvitset lisätietoa Libyan-matkoista tai jo tiedät, minne haluaisit Libyassa matkustaa. Tai kerro meille ajankohta ja anna meidän ehdottaa.

Matkaehdotuksia

Tripoli & Leptis Magnan ja Sabrathan roomalaisrauniot:

Päivä 1 | Saapuminen Tripoliin ja kaupunkikierros
Päivä 2 | Päiväretki Leptis Magnaan
Päivä 3 | Päiväretki Sabrathaan
Päivä 4 | Kotimatka alkaa

Pohjois-Afrikassa sijaitseva Libya on pinta-alaltaan jättiläinen (1 676 198 km²) ja Suomi mahtuisi sen sisään viisi kertaa. Väkeä tässä Välimeren rantavaltiossa on vain noin 8 miljoonaa ja maan pääkaupunki Tripoli sijaitsee merenrannalla maan luoteisosassa. Maa on itsenäistynyt Italian vallan alta vuonna 1947 ja virallinen kieli on arabia. Englantia osataan jonkin verran. Libya on öljyn- ja kaasuntuottajamaa, minkä ansiosta bruttokansantuote ja elintaso ovat perinteisesti olleet Afrikan korkeimpia. Joskin arabikevään myötä alkanut ja sittemmin loppunut sisällissota ovat aiheuttaneet vaikeuksia öljyntuotantoon. Matkailu on liki olematonta.

Ilmasto: Libyan ilmastoa luonnehtii Sahara, joka vaikuttaa lämpötiloihin nostattavasti etenkin kesäisin. Lokakuulta maaliskuulle maan pohjoisosa saa sateita ja ilmasto muistuttaa välimerenilmastoa. Tammi- ja helmikuu ovat viileimmät kuukaudet pohjoisessa, jolloin lämpötilat ovat noin +10−15 °C. Tripolissa sataa noin 380 mm vuodessa. Kesät (etenkin heinä- ja elokuu) ovat kuumia pohjoisessakin, jolloin päivälämpötilat ovat säännöllisesti noin +30 °C.

Libyan sisäosissa vallitsee kuiva aavikkoilmasto ja monin paikoin sademäärät jäävät hyvin vähäisiksi jopa marraskuulta tammikuulle, jolloin sisämaa saa pääosan sateista. Esimerkiksi sisämaan Sabha saa vuodessa vain noin 10 mm sadetta. Lämpötilat vaihtelevat tammikuun noin +10 °C:esta yli +30 °C:eseen heinäkuussa.

Turvallisuus: Libyan turvallisuustilanne vaihtelee ja matkustaminen maassa on varsin rajoitettua. Omatoiminen matkustaminen ei ole mahdollista, vaan valtio edellyttää kaikkialla oppaan ja erillisen turistipoliisin läsnäoloa. Tällä hetkellä Tripoli lähiseutuineen (ml. Leptis Magna ja Sabratha) ovat turvallisia, kuten myös Ghadames sekä Ghat ja aavikkoalueet sen ympäristössä. Ubarin järvien alueet niin ikään ovat avautuneet matkailulle turvallisuustilanteen kohennuttua.

Kaikkialla maassa on syytä jättää arvotavara hotellille, sillä väkijoukossa liikkuu taskuvarkaita. Liikenne ja kuumuus ovat myös riskitekijöitä. Valokuvaamiseen on pyydettävä lupa niiden kohteilta.

Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset tarvitsevat viisumin Libyaan. Helpoin tapa on anoa e-viisumi, jonka käsittelyaika on vajaasta vuorokaudesta kahteen viikkoon. Halutessasi haemme e-viisumin puolestasi omakustannushintaan. Huomioithan, että viisumikäytännöt muuttuvat usein ja ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa koko oleskelun ajan. Passissa ei saa olla merkintöjä vierailuista Israelissa.

Valuutta: Libya käyttää valuuttanaan dinaaria (LYD). Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, vaan mukaan kannattaa ottaa dollareita tai euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista. Kannattaa varautua tilanteeseen, ettei pankkiautomaateista saa rahaa ulkomaalaisilla korteilla.

Rokotukset ja malarianesto: Maahan ei vaadita rokotuksia, mutta varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisätietoa Libyan rokotesuosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Matkavakuutus: Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista. Lisäksi suosittelemme tarkistamaan vakuutusyhtiöstä, että vakuutus on voimassa myös Libyassa.

fi