Somalimaa & Puntmaa

Afrikan sarvi on todellinen runsaudensarvi mitä tulee täysin tuntemattomiin matkakohteisiin. Kun matkailija vielä uskaltautuu itsenäiseksi julistautuneeseen ja täysin turvalliseen Somalimaahan tai Somaliaan kuuluvaan autonomiseen Puntmaahan, astuu kuvioon suuren seikkailun tuntu – kuka naapuri on pistäytynyt näissä maissa?

Kanssamme koet nämä kaksi maata turvallisesti ja samalla koet somalien huikean vieraanvaraisuuden, kulttuurin ja kaikki tuikituntemattomat kohteet Laas Geelin kalliomaalauksista Berberan hiekkarannoille ja Hargeisan kamelimarkkinoille. Boosaason sykkeestä Afrikan tähdestä tunnettuun Cape Guardafuihin ja Afrikan sarven tähtikirkkaihin öihin, kun yövymme teltoissa Puntmaan rannoilla tai vuorilla. Tai oletko miettinyt millaista olisi viettää päivä tai useampi somalipaimentolaisten kanssa!

Katso ehdotukset matkoista alapuolelta ja ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi tai tarvitset lisätietoa Somalimaan tai Puntmaan matkoista.

Kamelimatkat järjestää matkoja Somalimaahan – oli aikeesi sitten kokea pelkästään vilkas pääkaupunki Hargeisa, tai jatkaa Adeninlahden rannalla sijaitsevaan Berberan satamakaupunkiin, Golisvuoriston viileyteen tai 5000 vuotta vanhoille Laas Geelin ja Dhagah Kouren turmeltumattomille kalliomaalausalueille.

Jos tahdot entistä syvällisemmän käsityksen Somalimaasta, lähde kanssamme Sanaagin alueelle Erigavoon! Tai ota kameli allesi ja pakene entistä syvälle maaseudulle vieraanvaraisten somalioppaiden kanssa päiväksi, kahdeksi tai vaikka kahdeksi viikoksi. Jos taas olet kiinnostunut somalipaimentolaisten elämästä, voimme järjestää sinut osaksi paimentolaisperhettä päiväksi tai pariksi.

***

Jos taas aavistuksen villimpi Puntmaa on enemmän mieleesi, kanssamme tutustut sen vilkkaaseen satama- ja lentokenttäkaupunki Boosaasoon Adeninlahden rannalla. Sen jälkeen lähdet maastoautolla halki harvaanasutun maaseudun kohti Afrikan mantereen itäisintä kolkkaa, joka ei ole italialaisten 1900-luvun alussa rakennetusta Francesco Crispin majakasta tunnettu Cape Guardafui, vaan hieman etelämpänä sijaitseva Ras Hafun. Matkalla vierailet kummassakin ja turisti-infran puutteessa yövyt teltassa.

Järjestämme sinulle tai ryhmällesi näihin maihin asiantuntevan oppaan, kuljetuspalvelut sekä varaamme haluamasi tason majoituksen.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi, tarvitset lisätietoa Somalimaan ja Puntmaan matkoista tai jo tiedät, minne haluaisit matkustaa. Tai kerro meille ajankohta ja anna meidän ehdottaa. Somalimaan ja Puntmaan matkaan on helppo yhdistää vierailu myös Etiopiassa ja Djiboutissa.

Matkaehdotuksia

Somalimaa & Djibouti

Päivä 1 | Saapuminen Hargeisaan ja kaupunkikierros
Päivä 2 | Laas Geelin kalliomaalaukset ja Berberan kaupunkikierros
Päivä 3 | Paluu Hargeisaan
Päivä 4 | Lento Addis Abeban kautta Djiboutin kaupunkiin
Päivä 5 | Assaljärvi ja Djiboutin kaupunkikierros
Päivä 6 | Päiväretki Abhejärvelle
Päivä 7 | Kotimatka alkaa

Itä-Afrikassa Afrikan sarvessa sijaitseva Somalimaa mahtuisi pinta-alaltaan (137 600 km²) 2,5 kertaa Suomen sisälle. Väkeä tässä Adeninlahden rannalla sijaitsevassa valtiossa on noin 4,5 miljoonaa ja maan pääkaupunki Hargeisa sijaitsee maan länsiosassa.

Somalimaa oli aikoinaan brittien siirtomaa, Brittiläinen Somalimaa, mutta liittyi yhdessä nk. Italian Somalian kanssa yhdeksi itsenäiseksi Somaliaksi vuonna 1960. Somalia ajautui 1980-luvun lopulla sisällissotaan, minkä tiimellyksessä Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Yksikään maa ei ole toistaiseksi tunnustanut maan itsenäisyyttä, mutta maa toimii kuin mikä tahansa itsenäinen valtio – sillä on oma valuutta, presidentti, armeija ja mikä tärkeintä: maa on säilynyt Afrikan sarven turvallisimpana kolkkana! Maan viralliset kielet ovat somali ja arabia, mutta englantiakin osataan jonkin verran. Somalimaa saa tuloja karjataloudesta ja ulkomailla asuvien somalimaalaisten rahalähetyksistä. Matkailu on toistaiseksi vähäistä.

Ilmasto: Somalimaassa vallitsee kuiva ilmasto, minkä johdosta suurin osa maasta luetaan aridiksi tai semiaridiksi. Rannikolla ja laaksoissa keskilämpötila on +28–35°C, kun taas esimerkiksi vuoristoissa vain +20–24°C.

Somalimaassa on kaksi sadekautta, joista tärkeämpi maaliskuun lopulta kesäkuun alkuun. Vähäisempi sadekausi koittaa syyskuun lopulta marraskuulle. Sadetta saadaan sadekaudellakin vain vähän ja toisinaan sadekausi saattaa mennä kokonaan jopa ohitse. Kun päällä ei ole sadekausi, vallitsee maassa kuiva kausi.

Turvallisuus: Kansainvälinen yhteisö pitää Somalimaata osana Somaliaa, minkä vuoksi maa niputetaan yhdeksi kokonaisuudeksi epävakaan ja paikoin jopa vaarallisen naapurinsa, Somalian, kanssa. Somalimaan turvallisuustilanne on kuitenkin hyvä ja maata voi rehellisesti pitää Afrikan sarven turvallisimpana kohteena. Maasta puuttuvat jihadistinen liikehdintä ja terroristi-iskujen perinne. Kamelimatkat ei omakohtaiseen kokemukseen ja ajantasaiseen tietoon vedoten varoita edes taskuvarkaista, mutta kehottaa silti kaiken varalta jättämään arvotavarat hotellille. Hyvä turvallisuustilanne liittynee maan haaveeseen saada kansainvälinen tunnustus itsenäisyydelleen, mikä saa kansalaiset käyttäytymään poikkeuksellisen hyvin. Liikenne muodostaa suurimman riskitekijän.

Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset saavat viisumin maahan saavuttaessa Hargeisan lentoasemalla. Visa on arrivalia varten matkailijan tulee esittää voimassaoleva passi, kaksi passikuvaa, paikallisen yhteyshenkilön tiedot/kutsukirje sekä 60 USD käteisenä. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.

Valuutta: Somalimaa käyttää valuuttanaan Somalimaan šillinkiä (SLS). Yhdellä eurolla saa noin 10 000 šillinkiä. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Mukaan kannattaa ottaa euro- tai dollariseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa. Yhdysvaltain dollari kelpaa valuuttana laajasti.

Rokotukset ja malarianesto: Somalimaa vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta, mikäli matkailija saapuu maahan maasta, jossa esiintyy keltakuumetta (esim. Etiopia). Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Somalimaassa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa.

Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista.

Afrikan sarvessa, Itä-Afrikassa sijaitseva Puntmaa on itsehallinnollinen osa Somaliaa ja mahtuisi pinta-alaltaan (212 510 km²) 1,5 kertaa Suomen sisälle. Väkeä tässä Intian valtameren rannalla sijaitsevassa autonomisessa valtiossa on noin 4,5 miljoonaa ja maan pääkaupunki Garoowe sijaitsee maan lounaisosassa. Suurin kaupunki on silti 700 000 asukkaan lentokenttä- ja satamakaupunki Boosaaso alueen pohjoisrannikolla.

Puntmaa oli aikoinaan osa italialaisten siirtomaata, nk. Italian Somaliaa, joka yhdessä Brittiläisen Somalimaan kanssa yhdistyi yhdeksi itsenäiseksi Somaliaksi vuonna 1960. Somalia ajautui 1980-luvun lopulla sisällissotaan, minkä tiimellyksessä Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991, kun taas Puntmaa päätti jäädä osaksi Somaliaa julistautuen vuonna 1998 autonomiseksi valtioksi. Valtiolla on oma presidentti, parlamentti ja turvallisuusjoukot. Alueen rannikko kärsi 2010-luvulle tultaessa merirosvouksesta, mutta nyttemmin tilanne on rauhoittunut ja valtiossa on mahdollista vierailla turistina luotettavien oppaiden kanssa. Puntmaan viralliset kielet ovat somali ja arabia. Puntmaa saa tuloja kalastuksesta sekä karja- ja maataloudesta. Matkailu on liki olematonta.

Ilmasto: Puntmaassa vallitsee kuiva ilmasto, minkä valtio luetaan kokonaisuudessaan semiaridiksi. Lämpötila pysyttelee vuoden ympäri +27 ja 37°C välillä.

Puntmaassa on kaksi sadekautta, joista tärkeämpi huhtikuulta kesäkuulle. Vähäisempi sadekausi koetaan lokakuulta joulukuulle. Sadetta saadaan sadekaudellakin vain vähän ja toisinaan sadekausi saattaa mennä kokonaan jopa ohitse. Kun päällä ei ole sadekausi, vallitsee maassa kuiva kausi.

Turvallisuus: Puntmaa on osa Somaliaa, jota on jo vuosikymmeniä vaivannut krooninen turvallisuusvaje. Maalla on ollut rajakiistoja naapurimaa Somalimaan kanssa, minkä lisäksi merirosvous on piinannut pitkää rantaviivaa. Nykyisin tilanne on rauhoittunut ja harvaanasuttua Puntmaata pidetään suhteellisen turvallisena ja vakaana alueena. Siksi alueella pystyy vierailemaan turvallisesti, varsinkin luotettavan ja alueen tuntevan oppaan kanssa. Turvallisuustilanne voi kuitenkin muuttua lyhyelläkin varoitusajalla.

Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset saavat viisumin maahan saavuttaessa Boosaason lentoasemalla. Visa on arrivalia varten matkailija tarvitsee kutsukirjeen sekä 60 USD käteisenä. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.

Valuutta: Puntmaa käyttää valuuttanaan Somalian šillinkiä (SOS). Yhdellä eurolla saa noin 600 šillinkiä. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Mukaan kannattaa ottaa euro- tai dollariseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa.

Rokotukset ja malarianesto: Puntmaa vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta, mikäli matkailija saapuu maahan maasta, jossa esiintyy keltakuumetta (esim. Etiopia). Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Puntmaassa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa.

Matkavakuutus: Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista.

fi