Itä-Afrikassa Afrikan sarvessa sijaitseva Somalimaa mahtuisi pinta-alaltaan (137 600 km²) 2,5 kertaa Suomen sisälle. Väkeä tässä Adeninlahden rannalla sijaitsevassa valtiossa on noin 4,5 miljoonaa ja maan pääkaupunki Hargeisa sijaitsee maan länsiosassa.
Somalimaa oli aikoinaan brittien siirtomaa, Brittiläinen Somalimaa, mutta liittyi yhdessä nk. Italian Somalian kanssa yhdeksi itsenäiseksi Somaliaksi vuonna 1960. Somalia ajautui 1980-luvun lopulla sisällissotaan, minkä tiimellyksessä Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Yksikään maa ei ole toistaiseksi tunnustanut maan itsenäisyyttä, mutta maa toimii kuin mikä tahansa itsenäinen valtio – sillä on oma valuutta, presidentti, armeija ja mikä tärkeintä: maa on säilynyt Afrikan sarven turvallisimpana kolkkana! Maan viralliset kielet ovat somali ja arabia, mutta englantiakin osataan jonkin verran. Somalimaa saa tuloja karjataloudesta ja ulkomailla asuvien somalimaalaisten rahalähetyksistä. Matkailu on toistaiseksi vähäistä.
Ilmasto: Somalimaassa vallitsee kuiva ilmasto, minkä johdosta suurin osa maasta luetaan aridiksi tai semiaridiksi. Rannikolla ja laaksoissa keskilämpötila on +28–35°C, kun taas esimerkiksi vuoristoissa vain +20–24°C.
Somalimaassa on kaksi sadekautta, joista tärkeämpi maaliskuun lopulta kesäkuun alkuun. Vähäisempi sadekausi koittaa syyskuun lopulta marraskuulle. Sadetta saadaan sadekaudellakin vain vähän ja toisinaan sadekausi saattaa mennä kokonaan jopa ohitse. Kun päällä ei ole sadekausi, vallitsee maassa kuiva kausi.
Turvallisuus: Kansainvälinen yhteisö pitää Somalimaata osana Somaliaa, minkä vuoksi maa niputetaan yhdeksi kokonaisuudeksi epävakaan ja paikoin jopa vaarallisen naapurinsa, Somalian, kanssa. Somalimaan turvallisuustilanne on kuitenkin hyvä ja maata voi rehellisesti pitää Afrikan sarven turvallisimpana kohteena. Maasta puuttuvat jihadistinen liikehdintä ja terroristi-iskujen perinne. Kamelimatkat ei omakohtaiseen kokemukseen ja ajantasaiseen tietoon vedoten varoita edes taskuvarkaista, mutta kehottaa silti kaiken varalta jättämään arvotavarat hotellille. Hyvä turvallisuustilanne liittynee maan haaveeseen saada kansainvälinen tunnustus itsenäisyydelleen, mikä saa kansalaiset käyttäytymään poikkeuksellisen hyvin. Liikenne muodostaa suurimman riskitekijän.
Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset saavat viisumin maahan saavuttaessa Hargeisan lentoasemalla. Visa on arrivalia varten matkailijan tulee esittää voimassaoleva passi, kaksi passikuvaa, paikallisen yhteyshenkilön tiedot/kutsukirje sekä 60 USD käteisenä. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.
Valuutta: Somalimaa käyttää valuuttanaan Somalimaan šillinkiä (SLS). Yhdellä eurolla saa noin 10 000 šillinkiä. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Mukaan kannattaa ottaa euro- tai dollariseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa. Yhdysvaltain dollari kelpaa valuuttana laajasti.
Rokotukset ja malarianesto: Somalimaa vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta, mikäli matkailija saapuu maahan maasta, jossa esiintyy keltakuumetta (esim. Etiopia). Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Somalimaassa esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa.
Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista.