Suuri Burkina Fason, Ghanan, Togon ja Beninin kiertomatka

Suuri Burkina Fason, Ghanan, Togon ja Beninin kiertomatka, 28.1.-13.2.2025

Monet Länsi-Afrikan-matkaajat pysyttelevät ainoastaan Guineanlahden rannikolla – Kamelimatkat ei tee näin, vaan tahtoo näyttää mantereen sisäosien liki koskemattomat helmet neljän upean maan osalta! Matkamme toteutetaan etnografisella otteella painotuksen ollessa siis maiden monissa erilaisissa kansoissa ja heidän kulttuurissaan.

Suuri kiertomatkamme alkaa Burkina Fasosta, joka on ranskankielinen sisämaavaltio ja pystyy ylpeilemään Länsi-Afrikan ehkäpä ystävällisimmillä ihmisillään ja toisaalta maailman parhaiten nimetyllä pääkaupungilla, Ouagadougoulla!

Ghana on monin paikoin vastakohta edelliselle, onhan se englanninkielinen ja Länsi-Afrikan vahvimpia talouksia. Ero edelliseen näkyy niin arkkitehtuurissa, ruokakulttuurissa ja niin edelleen.

Togo ja Benin – kaksi naapurusta Guineanlahden rannalla ovat jälleen ranskankielisiä ja ne monesti niputetaan yhteen ja niissä vieraillaan samalla matkalla. Etäisyydet kun ovat mukavan lyhyitä ja tietkin melko hyvässä kunnossa. Maat ovat muutenkin kovin samanlaisia niin luonnon kuin kulttuurinsa puolesta. Kummassakin maassa harjoitetaan vodunia eli voodoota, kummassakin maassa on pitkiä hiekkarantoja ja trooppista luontoa.

Kanssamme koet maat asiantuntevan ja luotettavan oppaan sekä matkanjohtajan kanssa pienessä 6-10 hengen ryhmässä. Turvallisesti, tietenkin.

Päivä 1 – 28.1.2025

Saapuminen Burkina Fason pääkaupunkiin Ouagadougouhun, jonka nimen lausuminen maistuu monen ulkomaalaisen suussa erityisen hyvältä. Ouagadougou sijaitsee Burkina Fason keskiosassa ja väkeä siellä on noin 2,5 miljoonaa. Majoitumme Ouagadougoussa.

Lentoaikataulujen takia saatat joutua saapumaan Ouagadougouhun jo 27.1., minkä johdosta ensimmäinen päivä on vapaata.


Päivä 2 – 29.1.2025

Tänään ajamme vajaan tunnin matkan Ouagadougousta lounaaseen, Bazoulén kylään ja sen tuntumassa sijaitsevalle järvelle, jossa näemme pyhiä krokotiilejä. Vierailun jälkeen palaamme Ouagadougouhun ja tutustumme tähän rentoon kaupunkiin kaupunkikierroksen avulla. Majoitumme Ouagadougoussa.


Päivä 3 – 30.1.2025

Aamulla ajamme Burkina Fason etelärajalle Tiébéléen, jonne on kolmesta neljään tunnin ajomatka. Tiébéléssä olemme kassenakansan mailla. Kassenat ovat edelleen isoksi osaksi animisteja, niin myös monet tiébéléläiset. Kylää on kutsuttu Burkina Fason kauneimmaksi syystä, että täällä perinteeseen kuuluu talojen maalaaminen värikkäiksi koristeellisin symbolein. Kullakin symbolilla on oma merkityksensä ja maalaaminen on naisten työtä. Erityisen kauniita talot ovat paikallisen kuninkaallisen perheen pihapiirissä, jonne pääsemme kassenaoppaamme johdolla. Majoitumme Tiébéléssä.


Päivä 4 – 31.1.2025


Ylitämme rajan Burkina Fasosta Ghanan puolelle, jossa ajamme Bolgatangaan ja edelleen läheisille Tongon graniittikukkuloille ja siellä sijaitsevaan ikiaikaiseen Tengzugin kylään, joka on rakennettu savesta. Kylää asuttavat tallensikansan jäsenet, jotka ovat pikkuinen kansansirpale. Suurin osa tallenseista on animisteja, jotka harrastavat eläinuhreja. Näemme tallensien pyhäköitä kylässä. Ajamme vielä Ghanan islamilaisimpaan kaupunkiin Tamaleen, jossa yövymme. Päivän ajoaika on noin viitisen tuntia.


Päivät 5-6 – 1.-2.2.2025

Matkaamme Kumasiin seitsemän tuntia, minkä jälkeen vierailemme Kukuon keramiikkakylässä aivan Kumasin keskustan liepeillä. Kumasi on Ghanan suurimpia kaupunkeja ja ašantikansan sydänmaita. Kansalla oli vielä 1700-luvulla oma itsenäinen kuningaskuntansa. Nykyisin kuninkaan rooli on seremoniallinen, mutta häntä kunnioitetaan suuresti. Osallistumme ehkä Akwasidae-festivaaliin, jossa ašantit muistelevat ja kunnioittavat esivanhempiaan. Samalla kuningas ottaa vastaan alamaisiaan. Afrikkalaisten festivaalien ajankohta saattaa muuttua lyhyelläkin varoajalla, joten emme ota vastuuta tapahtuman mahdollisesta siirtymisestä ja siten sen väliinjäämisestä. Päiväohjelmaan tulee siinä tapauksessa muuta ohjelmaa. Kumasissa tutustumme myös Länsi-Afrikan suurimpaan toriin Kejetia Marketiin. Majoitumme Kumasissa kaksi yötä.


Päivä 7 – 3.2.2025

Kumasista matka jatkuu neljän tunnin matkan päähän Cape Coastiin, jossa tutustumme alun perin 1600-luvulla rakennettuun siirtomaa-aikaiseen linnoitukseen. Linna on ruotsalaisten rakennuttama ja alkuperäiseltä nimeltään Carolusborg. Elminan linna puolestaan on Ghanan linnoituksista vanhin ja se on jo 1480-luvulta. Linnoitusta on hyödynnetty kulta- ja orjakaupassa. Nykyisin linnoitukset ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. Majoitumme Cape Coastissa.


Päivä 8 – 4.2.2025

Matkaamme noin kolmen tunnin matkan Ghanan pääkaupunkiin Accraan, joka on noin kahden miljoonan asukkaan sykkivä metropoli Guineanlahden rannalla. Teemme kaupunkikierroksen ja halukkaat voivat tutustua myös kaupungin yöelämään. Majoittuminen Accrassa.


Päivä 9 – 5.2.2025

Tänään taitamme noin kuuden tunnin matkan kohti Togossa sijaitsevaa historiallista Togovillen kylää. Paikallinen heimopäällikkö allekirjoitti kylässä vuonna 1884 sopimuksen saksalaisen Gustav Nachtigalin kanssa, minkä seurauksena Togosta tuli Saksan siirtomaa. Kylä on myöskin antanut nimensä koko maalle. Tutustumme kylän voodoopyhäkköön ja vuonna 1910 valmistuneeseen katedraaliin. Majoitumme Togovillessä.


Päivä 10 – 6.2.2025

Ajamme lyhyen matkan Togon pääkaupunkiin Loméen, joka noin 1,3 miljoonan ihmisen koti Guineanlahden rannalla. Vierailemme kaupungissa voodoo-uskonnon (myös nimellä vodun) rituaalitarpeita myyvällä Akodessewan fetissitorilla, jossa tutustumme itse uskontoon, mutta näemme myös erilaisia kuolleita eläimiä, krokotiilistä, apinaan ja koiraan. Kuolleita eläimiä, siis fetissejä, käytetään uskonnon menoissa.

Fetissitorivierailun jälkeen ajamme noin kolmen tunnin matkan kukkulan laella sijaitsevaan Atakpamén kaupunkiin, joka on Togon kaakaon- ja kahvintuotannon keskuksia ja samalla maan viidenneksi suurin kaupunki. Kaupungin historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin jorubat ja ewet saapuivat asuttamaan aluetta. Myöhemmin kaupunki toimi turvapaikkana Dahomeyn kuningaskunnan toteuttamilta hyökkäyksiltä. Pääsemme näkemään tchébé-nimisen puujaloilla toteutetun tanssiesityksen. Piipahdamme myös läheisessä Kaminan kylässä, jossa on saksalaisen siirtomaa-aikaisen sotilastukikohdan rauniot. Kamina yhdisti Togon Berliiniin ja edelleen Saksan laivastoon eteläisellä Atlantilla. Majoitumme Atakpaméssa.


Päivä 11 – 7.2.2025

Ajamme noin kuuden tunnin matkan batammaribojen maahan Koutammakouhun. Betammaribat ovat samaa Beninin puolella asuvaa sombaheimoa ja heidän rakennuksensa ovat samankaltaisia kaksi- tai useampikerroksisia savirakennelmia, jotka on rakennettu puolutusasiat edellä. Rakennukset tunnetaan nimellä ”tamberma”. Tutustumme niiden rakentamiseen ja tapaamme paikallisia. Heidän suostumuksellaan saatamme päästä myös sisään muutamaan paikalliseen kotiin. Koutammakou on Unescon maailmanperintökohde. Majoitumme Koutammakoussa.


Päivä 12 – 8.2.2025

Ylitämme aamulla rajan Beniniin ja saavumme Boukoumbén pikkukylään. Sinne on Koutammakousta noin 15 kilometrin ajomatka. Benin on pääosin tasainen maa, mutta täällä pohjoisosassa kulkee matala vuorijono, Atakoravuoret, joiden korkein huippu yltää 658 metriin merenpinnasta. Boukoumbé elää maanviljelyksestä ja sijaitsee lähellä vuoristoa. Seutu tunnetaan Somba Tata -nimellä tunnetuista keskiaikaista linnoitusta muistuttavista kaksikerroksisista savirakennelmistaan. Tutustumme kylään ja sen kyläläisiin, jotka kuuluvat sombaheimoon. Ajamme vajaan tunnin verran Natitingoun kaupunkiin, jossa yövymme.


Päivä 13 – 9.2.2025

Matka jatkuu tänään kohti etelää. Ajamme aluksi noin tunnin verran pikkuiseen Tanéka Kokon kylään, joka on kokoelma kauniita pyöreitä savesta tehtyjä asuinrakennuksia. Tapaamme kylän hengellisen johtajan, joka on samalla myös paikallisen vodun-uskonnon pappi. Herra ei johtajaksi kruunaamisensa jälkeen käytä vaatteita ennen kuin vasta kuollessaan.

Jatkamme seuraavaksi Dassa-Zoumén kaupunkiin. Ajoaika on noin neljä tuntia. 41 kukkulan kaupunki Dassa-Zoumé on muun Afrikan tavoin kovin monikulttuurinen ja erilaisia heimoja on seudulla runsaasti. Erikoisen kaupungista tekee se, että paikkakunta on eräs idaasha-kansan keskittymistä. Idaashoja on yhteensä heitä on noin 200 000 ja he ovat joruba-kansaan kuuluva kansansirpale, joka satoja vuosia sitten muutti nykyisen Nigerian alueelta tänne nykyisen Beninin keskiosiin. Idaashoilla on oma kielensä, jota pidetään joruban murteena. Esimerkiksi Dassa-Zoumé on idaashan kielellä Igbo Idaasha. Samalla olemme saapuneet Dassan kuningaskuntaan, jossa seremoniallista valtaa käyttää kuningas Egba Kotan II. Majoitumme Dassa-Zouméssa.


Päivä 14 – 10.2.2025

Tänään ajamme Abomeyn kaupunkiin. Abomey toimi Dahomeyn kuningaskunnan pääkaupunkina. Dahomey oli eräs läntisen Afrikan voimakkaimmista kuningaskunnista ja käsitti nykyisen Beninin eteläosan. Dahomeyn johdossa ehti olla vuosina 1625–1900 kaikkiaan 12 kuningasta. Sitten Ranska alisti Dahomeyn kuningaskunnan ja riisui kuninkaalta poliittisen vallan. Tutustumme Abomeyn moniin kuninkaanlinnoihin, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Tutustumme myös historialliseen museoon.

Abomeysta jatkamme vielä Porto-Novoon, joka on Beninin pääkaupunki. Päivän ajoaika on noin 4,5 tuntia. Porto-Novossa asuu afrobrasilialaisten yhteisö, joka on syntynyt, kun Brasiliasta takaisin Länsi-Afrikkaan esivanhempien maille palanneet orjat ja portugalilaiset orjakauppiaat ovat sekoittuneet. Kaupungin arkkitehtuurikin tuo mieleen Brasilian. Majoitumme rauhallisessa Porto-Novossa.


Päivä 15 – 11.2.2025

Matkaamme Porto-Novosta ensin Ouidahiin, joka tunnetaan etenkin orjakaupasta. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen kävelykierroksella historiallisessa keskustassa. Näemme pyton-temppelin, kaupungin korean katedraalin ja brasilialaistalot. Kävelemme Kpassén pyhään metsään, jossa on vuosisatoja vanhoja puita ja vodun-uskonnon temppeli. Vierailu Ouidahissa ei ole täydellinen ilman tutustumista ”orjien tiehen”, reittiin, jota pitkin orjat kulkivat matkallaan kohti Atlantin rannassa odottavia orjalaivoja. Laivat veivät orjat pois Afrikasta, eivätkä nämä ihmiset nähneet kotiseutujaan enää ikinä. Ouidahista jatkamme Grand-Popon kalastajakylään, jossa majoitumme. Päivän ajoaika on noin kahdesta kolmeen tuntia.


Päivä 16 – 12.2.2025

Päivä alkaa Grand-Popon kalastajakylässä, jossa tutustumme Villa Karoon, joka on suomalais-länsiafrikkalainen kulttuurikeskus pitkän upean hiekkarannan ääressä. Illaksi ajamme ja majoitumme Cotonouhun. Päivän ajoaika on noin 1,5 tuntia.


Päivä 17 – 13.2.2025

Ajamme aamulla noin 40 minuutin matkan Abomey-Calavin pikkukaupunkiin Cotonoun pohjoispuolelle. Astumme kaupungin venesatamassa pirogue-nimellä tunnettuun puuveneeseen, joka kuljettaa meidät keskellä järveä sijaitsevaan Ganvién kylään. Ganvié on rakennettu paalujen varaan ja kylässä kuljetaan veneillä. Alun perin ihmiset muuttivat keskelle järveä noin 400 vuotta sitten pakoillakseen orjakauppiaita, jotka eivät uskaltautuneet järvelle.

Palaamme Cotonouhun, joka on Beninin liike-elämän keskus ja noin 700 000 beniniläisen kotikaupunki. Joskin metropolialueella asuu jopa noin kaksi miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki Cotonou ei silti ole, vaan sellaisena toimii vähän matkaa itään sijaitseva pienempi Porto-Novo.

Tutustumme Cotonouhun aamuisella kaupunkikierroksella, jonka aikana näemme erilaisia monumenttejä, punavalkoisen katolilaisen katedraalin sekä Dantokpan torin, jota kutsutaan Länsi-Afrikan suurimmaksi ulkoilmatoriksi. Illalla viemme sinut lentoasemalle ja kotimatka alkaa.

Yleistä matkasta

Hinta: 3499 € (sis. varausmaksu 370 € + toimistokulu 25 €)

Matkan hintaan sisältyy:

  • Kaikki majoitukset 3 tähden hotelleissa (1 hengen huone lisämaksusta; 495€)
  • Kaikki kuljetukset (ml. lentokenttäkuljetukset)
  • Kaikki sisäänpääsymaksut
  • Suomenkielinen matkanjohtaja
  • Englanninkielinen paikallisopas
  • Ruokailut ja pullovesi
  • Viisumikutsu

Matkan hintaan ei sisälly:

  • Kansainväliset lennot (jotka saat kauttamme, hinta-arvio alla)
  • Viisumit
  • Matkavakuutus
  • Rokotteet ja malarianestolääkitys
  • Henkilökohtaiset kulut, kuten matkamuistot ja juomarahat

Viisumit

Matkan hintaan eivät kuulu Burkina Fason (n. 159 €), Togon (n. 40 €) ja Beninin (n. 50 €) viisumit, jotka anotaan e-viisumeina ennen matkaa. Ghanan viisumin saamme Ghanan suurlähetystöstä Ouagadougoussa (n. 50 €). Passi oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan alkamisesta.

Esimerkkilennot

Matkan hintaan ei sisälly kansainvälisiä lentoja, mutta tässä esimerkki Turkish Airlinesin economy-luokan lennoista Helsingistä seuraavalla aikataululla:

Menolennot 27.1.2025

  • Helsinki – Istanbul, klo 12.25-17.20
  • Istanbul – Ouagadougou, klo 18.20-21.55

Paluulennot 14.2.2025

  • Cotonou – Istanbul, klo 4.15-12.50
  • Istanbul – Helsinki, klo 15.15-18.00

Hinta noin 1100–1200 € / henkilö (sis. ruumalaukun)

* Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen ovat mahdollisia.

Muuta

Matkan erityisluonteen vuoksi noudatamme erityismatkaehtoja ja niihin sisältyviä peruutusehtoja (peruutusehdot A). Matkan minimiosallistujamäärä on 6 matkustajaa. Jos matkustajia on vähemmän, toteutetaan matka englanninkielisen paikallisoppaan johdolla, mutta mikäli tämä ei asiakkaalle sovi, on hänellä tässä tilanteessa mahdollisuus perua matka ja saada täysi hinnanpalautus. Jos matkalle osallistuu 2 tai vähemmän, tulee kokonaishintaan 1300 euron lisämaksu henkilöä kohti.

fi