Pohjois-Afrikan keskellä sijaitseva Välimeren rannikkovaltio Tunisia mahtuisi pinta-alaltaan (163 610 km²) kaksi kertaa Suomen sisälle. Väkeä tässä Afrikan pohjoisimmassa valtiossa on noin 12 miljoonaa ja maan pääkaupunki Tunis sijaitsee maan pohjoisosassa. Tunisia on itsenäistynyt Ranskan vallan alta vuonna 1956 ja siirtomaa-ajan peruina ranskaa osataan laajalti, vaikkakin arabia on maan virallinen kieli. Matkailun parissa työskentelevät osaavat englantia. Ihmiset saavat elantonsa öljy- ja fosfaattiteollisuudesta, mutta myös maatalous elättää suuren joukon tunisialaisia. Matkailu on niin ikään merkittävä tulonlähde Tunisialle, sillä maan rantalomakohteissa vierailee vuosittain miljoonia matkailijoita. Saharan matkailu on pienimuotoisempaa.
Ilmasto: Tunisian sää vaihtelee alueittain; pohjoisessa vallitsee välimerenilmasto, jota luonnehtivat kuumat ja kuivat kesät sekä leudot ja sateiset talvet. Rannikon Soussessa elokuun keskilämpötilat ovat noin 30 asteen tuntumassa, kun taas tammikuussa keskimääräinen lämpötila on vain +7°c. Etelään ja sisämaahan päin mentäessä ilmasto muuttuu kuivemmaksi ja eteläosassa maata vallitsee aavikkoilmasto. Lämpötilaerot ovat rajumpia; sisämaan Kairouanissa elokuun keskilämpötila on +37°c ja tammikuun +4°c. Talvisin Saharan päivälämpötilat kuitenkin kipuavat noin +20°c:een ja auringonpaiste on lähes taattu. Afrikan korkein lämpötila, +55°c, on mitattu Tunisian Saharassa Kebilin pikkukaupungissa vuonna 1931.
Niin ikään sademäärät vaihtelevat rajusti alueittain; Koillis-Tunisiassa sataa noin 1500 mm vuodessa, kun taas Saharan Tozeurissa vain noin 100 mm. Sateiden määrä ja ajankohta vaihtelevat, mutta yleisesti vettä saadaan syksystä kevääseen.
Turvallisuus: Tunisian turvallisuustilanne on hyvä, mutta mielenosoituksia on hyvä välttää ja pysytellä pois Libyan ja Algerian vastaisilta raja-alueilta. Väkijoukoissa saattaa liikkua taskuvarkaita. Liikenne muodostaa suurimman riskitekijän, kuten myös kesän korkeat lämpötilat.
Viisumi: Suomalaiset ja muut EU-kansalaiset saavat vierailla Tunisiassa viisumivapaasti. Huomioithan, että viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.
Valuutta: Tunisia käyttää valuuttanaan dinaaria (TND). Yhdellä eurolla saa noin 3,3 dinaaria. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, eikä sitä saa viedä pois maasta. Mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.
Rokotukset ja malarianesto: Maahan ei vaadita rokotuksia, mutta varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisätietoa Tunisian rokotesuosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.
Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista.