Niger

Kartalla Niger muistuttaa kalaa, vaikka onkin suureksi osaksi rutikuivaa Saharan autiomaata. Karunkauniiden maisemien ohella maahan eksyvä matkailija löytää täältä ikiaikaisia karavaanikaupunkeja, kuten Agadezin ja Zinderin, koristeellisia savirakennuksia, paljon kameleita sekä huikean ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä, jotka eivät ihan päivittäin kohtaa turistia. ”Mikä edes on turisti”, saattaa nigeriläinen uteliaana tiedustella.

Katso ehdotukset matkoista alapuolelta ja ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi tai tarvitset lisätietoa Nigerin matkoista.

Niger on eräs Afrikan kauneimmista maista, jonka maisemat ja rikkaat kulttuuritapahtumat hakevat vertaistaan koko Länsi-Afrikassa. Kamelimatkat järjestää matkoja Nigeriin – oli aikeesi sitten nähdä pelkkä pääkaupunki Niamey, yhdistää se parin päivän piipahdukseen lentokoneella Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa Agadezin kaupungissa eli Nigerin ”Timbuktussa”, jatkaa Agadezista viikon verran syvemmälle Saharaan tai sitten kiertää koko Niger esimerkiksi reittiä Niamey–Kouré–Maradi–Zinder–Agadez–Tahoua–Niamey. Niger on viimeisiä maita maailmassa, missä kamelikaravaanit edelleen kulkevat halki Saharan keitaalta ja kaivolta toiselle. Jos olet varma, että takamuksesi kestää, järjestämme sinut luonnollisesti myös osaksi kamelikaravaania jopa viikkokausiksi. Luotettavan oppaan kanssa tietenkin ja turvallisuus edellä. Jos taas autokyyti tai lentäminen paikasta toiseen on enemmän juttusi, kauttamme järjestyvät yksityiskyytien ohella myös Nigerin sisäiset lentoliput.

Järjestämme myös vierailut In-Gallin kylässä Saharassa vuosittain syyskuussa tapahtuviin värikkäisiin Cure Salée ja Guérewol-seremonioihin, jotka ovat eräät tuaregien ja wodaabe-kansan tärkeimmistä vuosittaisista kokoontumisista ja juhlistavat sadekauden päättymistä. Samoin Iférouanessa, Saharassa niin ikään, järjestettävä Festival de l’Aïr – perinteisen ja nykyaikaisen tuaregimusiikin festivaali esittelee kattauksen maailmankuuluja tuaregimuusikoita ja -bändejä Bombinosta Tinariweniin. Festival de l’Aïr on perinteisesti järjestetty joulukuun alussa. Kumpaankin festivaaliin on helppo yhdistää viikon tai kahden kiertomatka myyttisen Agadezin takana sijaitseville Aïrvuorille tai jopa kauemmas – aina Arakaon dyyneille ja palmujen reunustamille Bilman ja Fachin keitaille saakka. Et luultavasti tule kohtaamaan muita matkailijoita, vaan ennemminkin huikeaa Saharan ihmisten vieraanvaraisuutta!

Ota yhteyttä, jos kiinnostuksesi heräsi, tarvitset lisätietoa Nigerin matkoista tai jo tiedät, minne haluaisit Nigerissä matkustaa. Tai kerro meille ajankohta ja anna meidän ehdottaa.

Matkaehdotuksia

Olemme järjestämässä opastettua pienryhmämatkaa syyskuussa 2024 Nigeriin, ajankohtana 14.–28.9.2024. Kyseinen matka on mahdollista toteuttaa myös muina ajankohtina, (pl. Cure Salée -osuus):

Cure Salée -festivaali & tuntematon Aïrvuoristo -kiertomatkamme, 14.–28.9.2024:

Päivä 1 – 14.9.2024 | Saapuminen Niameyhin, jossa yö
Päivä 2 – 15.9.2024 | Lento Agadeziin, jossa yö
Päivät 3-4 – 16-17.9.2024 | Cure Salée -festivaalille osallistuminen Ingallin kylässä
Päivät 5-13 – 18.-26.9.2024 | Kiertomatka Aïrvuoristossa
Päivä 14 – 27.9.2024 | Lento Agadezista Niameyhin
Päivä 15 – 28.9.2024 | Kuljetus Niameyn lentoasemalle ja lento takaisin kotiin

Suuri Nigerin kierros

Päivä 1 | Saapuminen Niameyhin, mistä matka jatkuu samana päivänä kohti Maradia
Päivä 2 | Maradi ja Madarounfajärvi
Päivät 3–4 | Matka Maradista Zinderiin
Päivät 5–6 | Matka Agadeziin
Päivät 6–7 | Matka Agadezista takaisin Niameyhin Tahouan ja Kourén kautta
Päivä 8 | Kuljetus Niameyn lentoasemalle.

Nigerin kaukaiset keitaat ja Aïrvuoristo (Agadezista)

Päivä 1 | Saapuminen Agadeziin
Päivä 2–3 | Agadezista Arbre du Ténérén kautta Fachiin
Päivä 4 | Vierailu Fachin ja Bilman keitailla
Päivät 5 | Vierailu Bilman suolakaivoksilla
Päivät 6–7 | Matka Bilmasta Djadon rauniokaupungin kautta Chirfaan
Päivä 8–10 | Matka Arakaon dyyneille Aïrvuoriston juurelle, mistä edelleen Chirietin kautta Iferouaneen
Päivä 11 | Iferouane
Päivä 12–13 | Iferouanesta Timiaan
Päivä 14 | Timiasta takaisin Agadeziin

Suuri Aïrvuoriston kiertomatka (Agadezista)

Päivä 1 | Saapuminen Agadeziin, mistä edelleen Iferouaneen
Päivä 2–3 | Iferouane ja vierailu Chirietissä
Päivä 4 | Vierailu Arakaon hiekkadyyneillä
Päivät 5–6 | Matka Arakaon dyyneiltä Timiaan
Päivä 7 | Matka Timiasta Agadeziin
Päivä 8 | Kiertomatkan päätös ja kuljetus lentoasemalle tai halutessasi voit jatkaa Nigerin kiertämistä kanssamme lisämaksusta.

Niger on pinta-alaltaan (1 267 000 km²) eräs maailman suurimmista ja nielaisee helposti sisäänsä esimerkiksi Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja vieläpä Islanninkin. Väkeä on silti vain noin 25 miljoonaa. Maa on itsenäistynyt Ranskan vallan alta vuonna 1960 ja siirtomaa-ajan peruina virallinen kieli on ranska. Englantia osataan huonosti. Ihmiset saavat elantonsa maataloudesta, mutta maalla on myös huomattavat uraani- ja öljyvarannot. Matkailu on liki olematonta.

Ilmasto: Niger on eräs maailman kuumimmista maista; talvisin on viileämpää ja esimerkiksi tammikuussa Saharassa saatetaan vajota jopa pakkasen puolelle öisin, kun taas päivällä lämpömittari kipuaa noin 30 asteeseen. Toukokuun on kuumin kuukausi, jolloin lämpötilat kautta maan nousevat 40 asteen paremmalle puolelle päivästä toiseen. Sen jälkeen koittaa sadekausi, joka paikasta riippuen kestää enintään neljä kuukautta. Eniten sadetta saadaan yleensä elokuussa, mutta osassa Saharaa sadekausi saattaa silloinkin jäädä kokonaan välistä. Säiden puolesta talvikuukaudet ovat parasta aikaa vierailla Nigerissä.

Turvallisuus: Suuret kaupungit ovat turvallisia jopa omatoimiseen vierailuun, mutta tietty tarkkaavaisuus on silti suotavaa esimerkiksi taskuvarkaiden varalta. Kaupunkien ulkopuolella Nigerin viranomaiset vaativat toisinaan sotilassaattuetta matkailijan turvaksi, eikä esimerkiksi julkisen liikenteen käyttö kaupunkien välillä ole aina ulkomaalaiselle mahdollista. Sotilassaattueen tarpeellisuus ja hinta riippuu matkan ajankohdasta sekä aiotusta reitistä. Yksin tai kaksin matkassa ollessa on usein edullisinta lentää kaupunkien välillä ja välttyä siten sotilassaattueelta. Niger Airlines lentää säännöllisesti Niameysta, Maradiin, Zinderiin ja Agadeziin. Nigerin viranomaiset ovat asiallisia ja ammattimaisia, mutta poliisien, sotilastukikohtien ja vastaavien kuvausta tulee silti välttää.

Malin ja Burkina Fason vastainen rajaseutu sekä Tsadjärven ympäristö Nigerian vastaisella raja-alueella ovat vaarallisia, eikä niille pidä matkustaa.

Viisumi: Joitain afrikkalaisia kansallisuuksia lukuun ottamatta viisumi vaaditaan kaikilta, myös suomalaisilta. Sen hinta Suomesta anottuna on 75-150 euroa. Huomioithan, että viisumikäytännöt ja niiden hinnat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.

Valuutta: Niger käyttää valuuttanaan Länsi-Afrikan CFA-frangia (XOF), joka on sidottu euroon. Yhdellä eurolla saa noin 656 frangia. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa, vaan mukaan kannattaa ottaa euroseteleitä ja vaihtaa perillä kohteessa tai nostaa valuuttaa pankkiautomaatista.

Rokotukset ja malarianesto: Niger vaatii todistusta keltakuumerokotuksesta. Lisäksi maahan suositellaan hepatiitti a ja b -rokotuksia. Varmistathan, että perusrokotuksesi ovat voimassa. Nigerissä esiintyy malariaa läpi vuoden, joten malarianestolääkityksen hankkiminen on suositeltavaa. Lisätietoa Nigerin rokotevaatimuksista ja -suosituksista saat esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Matkavakuutus: Suosittelemme äärimmäisen lämpimästi kattavan matkavakuutuksen ottamista sekä varmistamaan, että se on voimassa Nigerissä.

fi